pizzatime!







Igår bakade jag pizza. Pizzadegen är ett recept från kokboken "vår kokbok". Jag vet inte om det är det ultimata receptet på pizzadeg men den är absolut duglig. Tomatsåsen är också hemmagjord. En halv burk krossade tomater räcker till två portionspizzor, om man verkligen älskar tomatsås och vill ösa på hur mycket som helst.

Tomatsåsen
- Häll i så mycket krossade tomater du vill i en kastrull, smaksätt med salt, peppar, lite cayenne, socker (en tsk ungefär, kanske mer) och basilika. Hur mycket man vill ha av allting får man helt enkelt smaka av själv. Koka upp. Låt såsen svalna och mixa slät med en stavmixer, förutsatt att man vill ha en slät sås. Det ville jag.

På min pizza hade jag förutom tomatsåsen lite kokt spenat, stekt sojafärs med kryddor, lite tapenade och riven ost.
Elias hade tomatsås, kassler, ketchup och riven ost. 
 
Det var det, och gott var det!
PUSS

just det, jag hade vitlök på min pizza också, men det var inte så gott så jag pillade bort dem.

churrus och choklad!

Ja, idag kom en vän till mig hit vid namn Isabella. Vi bestämde oss för att göra någonting spännande ur boken två systrar söta och det blev "churros y chocolate". Ja, resultatet blev ju inte riktigt lika fint som på bilden i boken, men det blev gott och det är ju faktist det som räknas mest, haha. 



Hahahahaha. Jag förstår inte riktigt hur de kan få dem så ljusa, för då blev de bara degiga och äckliga, så vi friterade på tills de blev mörka. Ser mest ut som friterad bläckfisk. Ser helt misslyckat ut, haha. Men som sagt, gott ändå!



Man skulle alltså doppa avlånga friterade munkliknade saker i en chokladsmet. Det är tydligen väldigt populärt i Spanien. Men jag får nog öva på det där med färgen och formen. 

Nu ska vi fortsätta umgås. Tänkte bara visa vad vi åstadkommit idag!

PUSS  

langos





Festivalmat på hemmaplan. Det är grejer det. Lite trixigt med den slippriga degen, men resultatet blev hejdundrande gott! 

Deg för 16 små langos (jag gjorde halvsats, det blev 4 stora langos)

25 g jäst
3 dl vatten
1 kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl (helst vetemjöl special)
+ 1 dl mjöl till utbakning
5 dl rapsolja till fritering


♥ Rör ut jästen med ljummet vatten, ha sedan i riven kokt potatis, salt och mjöl. Arbeta ihop till en deg (som är rätt lös). Låt jäsa i ca 35 minuter.

♥ När degen jäst färdigt tar du upp den på ett mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela sedan degen i ca 16 biter. Kavla sedan ut dem.
Tänk "langosstorlek" helt enkelt. Låt jäsa ca 10 min. Har du en fritös kan du använda den för att fritera langosen i. Vi brukar använda vår wokpanna. Lägg i en-två langos i taget beroende på hur många man får plats med, men det ska finnas gott om utrymme. Lägg de färdigfriterade langosen på ett ugnsgaller. Sedan är det bara att servera med valfria tillbehör.

Vi åt våra langos med:

- vitlöksolja med salt i (pressad vitlök, olja, lite smör, och några nypor havssalt) som man penslar på precis när langosen friterats färdigt.
- gräddfil
- finhackad rödlök
- svart stenbitsrom
- riven smakrik ost

Vad man vill ha på varierar man ju själv efter vad man tycker om. När jag var på Arvikafestivalen åt jag en lango med grädde och jordgubbssylt på, supergott det med!

Nu ska jag bada bastu, sen ska jag glida ner i sängen med myskläder, se på film, äta upp resterande godis och snora. Höhö.
Godkväll på er!

PUSS


gröt i mitt hjärta



Frukostgröten, jag adderade mjölk efter jag knäppt bilden.

Min gröthistoria
Förut gillade jag inte gröt. Bara mannagrynsgröt med mycket smör, kanel och socker (det gör jag fortfarande..) Jag gillade inte tomtegröt (risgrynsgröt), inte ens risifrutti, inte havregrynsgröt eller någon annan gröt. Sen för kanske två år sedan, så satt jag och läste om gröt. Jag hittade en gröttråd på internet där alla skrev om hur gott det var med gröt. Efter att jag läst den tråden visste jag att jag skulle älska gröt. Det gjorde jag. Nu älskar jag gröt. Nu kan jag äta gröt när som helst på dygnet och tycka att det är apgott.

Länge leve gröten!

kaffe x2


funderingar..

Nu har jag klämt i mig; två plommon, mer än halva förpackningen hallonsorbet, halva chipspåsen och en kopp té. Härliga tider! Någonting jag störde mig på var att glassen är färgad med "rödbetsrött" så jag fick hela tiden för mig att den smakade rödbeta. Kanske har det med att göra med att jag är förkyld så att mina smaklökar spelar mig ett spratt eller så smakar det inte tillräckligt mycket hallon. Inte för att jag inte tycker om rödbetor, men jag vill inte att min hallonglass ska smaka rödbetsglass. Usch. Det är lite som, när man äter kladdkaka med varma hallon, då brukar jag tänka på blodpudding och lingonsylt. Jätteäckligt. Jag kan inte äta varma hallon till kladdkaka längre.


förälskade kräftstjärtar



En av mina favoriträtter! Förälskade kräftstjärtar. Fint låter det också. Och snabbt går det. Lika lång tid som det tar för riset att bli färdigt. Använd vanligt ris eller råris som jag gjorde. Det kanske låter skumt att ha salladsdressing i såsen, men det är jättegott (tycker jag i alla fall, haha)

För tre till fyra personer behöver du;
Råris för fyra personer (läs på förpackningen)
1 gul lök
1 röd paprika
1 dl grädde eller mer
1-2 dl rhode island dressing
1-2 dl thousand island dressing
1 burk kräftstjärtar
ev; 1 matsked tomatpuré för färgens skull
salt och peppar efter smak

Koka riset efter anvisning på respektive förpackning.
Hacka paprika och lök och stek dem halvmjuka på medelvärme i en stekpanna med höga kanter. Häll av spadet från kräftstjärtarna och ha sedan i dem i stekpannan. Låt dem vätska av sig lite och sedan har du i dressig, grädde och tomatpuré. Man får smaka sig fram lite hur mycket man ska ha av allt. Sen saltar man och pepparar man och "kokar" upp en liten stund Färdigt! Servera med en sallad eller som vi gjorde med haricot vertes.

PUSS

förlåt!!!!



Haha, förlåt för världens kanske sämsta bild.  Men jag ville hur som helst visa att jag fick äta tårta idag och den var god! De på mammas jobb hade fått den som tack, och jag fick smaka. Tack mamma! Den var jättegod och fick utgöra dagens lunch, plus en kopp kaffe. Om en halvtimme börjar skolan.

PUSS

nystart!

Hejhopp, här är min nya matblogg! En liten nystart med ny bloggadress och lite ny design som i alla fall jag tycker vart bättre. Här kommer man att finna lite allt möjligt som är förknippat med mat. Jag tänker inte gå in mer på det här, det är en blogg om mat helt enkelt, resten får tiden utvisa.

Imorgon kommer inläggen börja rulla in, för nu ska jag sova. Skola imorgon!

PUSS

ps; vill man så kan man trycka på "följ bloggen" uppe i höger hörn över sökgrejen, den leder till bloggkoll som är en fin liten sida om man lätt vill hålla koll på olika bloggar.

RSS 2.0