Friterat dag två

Om ni trodde att jag fått nog av hårt friterad föda hade ni fel. Vansinne att trycka i sig den här kvantiteten av fett och carbs två dagar i rad kan tyckas. Det tycker inte jag. Jag måste även säga att frityrsmeten blev sådär barnsligt bra också. Vissa gånger tror jag mig ha lyckats med en frityrsmet och sedan full av förväntningar sätter man tänderna i en soggig och mjuk slaffsbulle av deg *hata*. Men så kan det ju bli ibland när man aldrig har vett nog att använda sig av recept. Någonsin. Idag lös dock frityrgudinnans strålar över mig och smeten blev bra.

Vad jag friterade? Kyckling. Och surimisticks!

Bra frityrsmet & hur jag friterar
2 dl vetemjöl
2 dl ISKALLT vatten (viktigt)
1 1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt ungefär

Ja, på ett ungefär. För lös smet, ha i lite mer mjöl. För tjock smet ha i lite mer iskallt vatten.

Skär man kycklingen i passande munsbitar. Doppa i vetemjöl. Doppa sedan i frityrsmet. Ha ner bitarna i oljan som ska stå på cirka 160 grader. Några i taget. Gör detta tills alla kycklingbitar är färdiga (skär en i mitten och kolla om ni är osäkra). Höj sedan temperaturen till 180 grader och kör ner allihopa på en gång (beroende på hur de får plats givetvis) i oljan och fritera tills de ser gyllene ut. Ät omedelbart.

OBS: Olja kan vara farligt. Är du ett barn se till att ta hjälp av en vuxen. Är du vuxen - var försiktig!





Lördagsflott

Mmm. Idag har jag friterat...saker. Hela huset luktar gatukök men det är liksom helt okej när magen är full med flott. Har väl dessutom gått upp trettio kilo bara av att dra in frityrångorna. Haha. Nej då!

Det hela började med att jag skulle fritera pommes till middagen. Ni vet, skära potatis i passande pommesstorlek, förkoka i rikligt saltat vatten. Låta rinna av. Och sedan dubbelfritera. Så får man bästa pommesen, jag svär!

Och när jag väl stod där och doppade pommes i den eventuellt dödliga frityroljan började jag såklart bli sugen på att fritera mer. Någonting jag aldrig friterat förr, någonting, ja...Jaja, så exeptionellt spännande som jag försöker få det att låta är det inte. Jag friterade morotslantar. Hastigt doppade i saltad tempurasmet. Åh, det blev så gott. Sedan bara måste man dippa dem (medan de fortfarande är tungbrännarheta och krispiga) i lite vinäger. HEAVEEEEN *glamrockstämma*

Dessa krispiga morotsslantar åt jag opp innan middagen ens var färdig. Som en pittoresk amuse-bouche, hehe. Ja, det låter bra, allt för att se mellan fingrarna på min bristande karaktär att vänta tills maten i själva verket är färdig...

Kanske borde prova att fritera Mars, Bounty eller Snickers nästa gång. Har hört att det är poppis (i USA). Friterad chokladbar med flötiga pommes som side dish. Värt att prova?

ÅBÄKET ♥

Kardemummakaka



Jag utgick från ett annat recept när jag gjorde kakan, men ändrade det en del. Här får ni min variant.

Saftig kardemummakaka
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
4 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
150 g smör
2 dl filmjölk
1 ägg

Blanda ihop de torra ingredienserna och fördela sedan i smöret till en smuldegsliknande massa. Rör sedan i filmjölk och ägg till en jämn smet. Häll smeten i en bröad form och grädda på 175-200 grader i 35-40 minuter
(jag hade i min 30 minuter ungefär, vilket var för kort). Låt kakan svalna i sin form innan ni stjälper ut den.

Den vita döden och morgonens furste

FRUKOST. Två rostmackor med smör, ost och körv. En stooor kopp kaffe med mjölk.

Idag börjar jag inte förrän 13.15, och jag tror minsann kameran får hänga med idag. Jag måste öva på att fotografera lite annat än mat. Därför har jag även startat upp en renodlad amatörmässig fotoblogg, eller mer en kreativitetsblogg kanske man skulle kunna kalla det?

http://lillafinalivet.blogg.se/ heter den hur som helst och där hamnar allt jag tycker är fint helt enkelt. Ännu är den rätt kal på material, men det är mest som ett projekt för mig själv att avancera lite inom fotograferandet. Inget seriöst alls, bara på kul liksom. Men, ändå välkomna dit om ni vill! 


Favoritmat

Det här är nog min favoritmat tror jag. Akrylamidstekt (småländsk, mycket viktigt) isterband med krämigt dillstuvad potatis. Å kanske en lille beta där bredvid också. Fy farao så gott. Husmanskost i mitt hjärta.

Idag blev det ingen nollning för min del. Jag stannade hemma och tog hand om saker istället (läs: gjorde inte ett skit). Fast sedan fick jag min förtidiga födelsedagspresent och det var ett objektiv. Hoppsan vad roligt!



Bananpannkakor

Det enda jag var sugen på imorse efter två timmars idogt funderande var bananpannkakor. Så fick det bli.  




2 ägg
2 dl filmjölk
1 msk rapsolja
1 dl grahamsmjöl
1 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker/vaniljpulver
1/2 msk strösocker
1-2 krm salt
1 mosad banan (mogen)

Vispa ihop ägg och filmjölk. Sedan allting annat. Rör försiktigt ned bananen. Stek på låg värme. Om teflonstekpanna används behövs inget stekfett.

Smörstekta äppelklyftor med kanel är gott till. Samt sirap.

Filsmoothie

I brist på yoghurt fick det idag bli en filsmoothie. Inte alls tokigt, riktigt gott faktiskt. Smoothies är ju som bekant ett utmärkt sätt att få i sig några av dagens rekommenderade femfruktochgrönt.



Filsmoothie med frukt & bär
1 nektarin
1 näve frysta jordgubbar
1 näve vindruvor
2 dl filmjölk

Hacka frukten i bitar. Mixa allt!

Tips: Byt ut filmjölken mot kvarg för en proteinrikare drink, jag hade tyvärr ingen kvarg hemma :(


Tisdag morgon

Gårdagens frukost var i klenaste laget märkte jag när magen började kurra en timme innan jobbet så idag slog jag på stort och åt mig proppmätt. 

Kvargfil med cashewnötter och torkade tranbär samt två ytterst läckra smörgåsar. Dessutom förförande mycket kaffe på det. Frukostkaffe är det bästa kaffet ♥



Måndag morgon

Idag är jag lite ledsen i hjärtat och med det sagt ska det faktiskt bli skönt med lite tyst, monotont arbete i fem dagars tid nu. Bööh...

Här nedan skådar ni dagens frukost. En fin start på 100-dagarsutmaningen tycker jag.

Kvargfil m. hemkokt rabarberkräm, linfrön, pumpakärnor och vaniljpulver.



Frukost ♥

Igår åt vi (jag och min vän) ostpaj och B&J's till fördärvelse, kräftorna glömde jag helt bort i sockeryrseln. Dessutom planerade vi en kryssning till Riga. Kryssningar kanske känns lite sådär halvtacky men undviker man bara Viking Line så är det okej kom vi fram till. Två nätter på båt och sexochenhalvtimme i Riga. Perfa! Haha, "perfa!". Så himla fult. Jag lovar att jag aldrig säger "perfa" egentligen...

Men nu spårade jag ur här lite känner jag, frukost var det ju rubriken skvallrade om.
Frukostfrallor, RABARBERKRÄM MED FILMJÖLK (godaste!) och hundra koppar kaffe.








Så var den fredagen till ända

Aloen prunkar, pelargonen frodas och jag tappar perkulatorn i golvet när jag ska bära bakmaskinen tillbaka till skafferiet. Vad jag har bakat? Bröd. Bröd - eller för nuvarande deg - som ska jäsa i kylskåpet hela långa natten medan jag går och lägger mig nu, omedelbums. Eller så skojar jag bara och menar egentligen att jag ska kolla på teve tills ögonlocken blir så tunga att de inte längre orkar lyfta sig själva.


Kvargfil

Jag orkar nästan aldrig laga någonting till lunch eftersom att lunch är det tråkigaste som finns i hela världen. Därför blir det oftare någonting enkelt och snabbt som får slinka ned i magen sådär på förmiddagen. Tänk smoothie, toast, nudlar eller fil. Idag föll valet på fil.

För att puffa upp filen lite näringsmässigt kan man blanda ut den med kvarg. Tänk typ lika delar kvarg och fil, eller mer fil än kvarg. Det beror ju helt på vilken konsistens man vill åt. Sedan kan man pryda kvargfilen med lite vad man vill och idag hade jag på linfrön, kokosflingor, pumpakärnor, tinade jordgubbar och lite vaniljpulver. Piffelipiff!



Världens godaste påläggskombination



COOKIE DOUGH

Denna ljuva skapelse (även om det inte är min absoluta fabbo) ska inmundigas imorgonkväll tillsammans med finaste vännen från storstan. Bästa lördagsgodiset evvah. Glassen alltså. Inte vännen...

Dessutom ska jag baka en ostpaj, tina kräftor, baka vitlöksbröd och svänga ihop en enkel sallad.
Till frukost på söndagen vaknas det svalkande rabarberkräm och kalljästa frukostbröd. Om allt blir lyckat känner jag på mig att mon amie kommer att åka några hekto tyngre härifrån.



Torkade tranbär

För en liten tid sedan bloggade Annika Bäckström om sin besatthet. Det var torkade tranbär. Jag är sådan att jag blir hemskt motiverad och inspirerad av allt alla andra äter och vill tycka om och gilla det jag också (fråga mig inte varför). 

"Men jag gillar ju inte ens tranbär?" Tänkte jag när jag idag slängde ner påsen i kundkorgen. Så inspirerad blir jag.

Jag tror att jag inbillat mig att jag inte gillar tranbär, eller så har jag under mina tidigare levnadsår bara smakat på äckliga tranbär i äckliga müslipåsar - för de här var jättegoda. Hur goda som helst. Beroendeframkallandegoda. Söta, sura, sega, mjuka. Visserligen innehåller de endel socker, men det kan man ju se mellan fingrarna på. Dessutom är jag övertygad om att de ändå är tuuusen gånger bättre än vanligt godis. Kanske. Inte helt övertygad. Men ganska övertygad...ÄH. Vem bryr sig ändå?

Smaka vet jag.







Ballerina Kladdkaka vanilj

Idag var jag som sagt på stranden och på stranden äter man kakor. Så är det bara. Idag valde mamma kakor och hon valde dessa. Förvillande lika Oreos i smaken, tror jag. Eller så är Oreos godare, eller tvärtom. Hehe. Och Oreos är ju jättegoda i alla fall. Så även dessa.

Och så var det med det. Oreos är goda. Ballerina kladdkaka vanilj är goda. Åt tre stycken helt utan problem. Hade kunnat äta hela paketet utan problem. Tur då att jag var tvungen att dela med mig!





Banankolapaj

Hej bloggisar! Nu är jag hemkommen efter en veckas kattvaktande och är redo att börja blogga igen, haha.

Jag tänkte börja med att tipsa om en ypperligt god och dessutom enkel (om än tidskrävande) efterrätt som jag gjorde i helgen. Av endast fem ingredienser som alla innehåller endast och enbart socker och fett får man världens smarrigaste fika. Banankolapaj, eller mer känd som banoffiepie...


Tänk dig knaprigheten och sältan från en botten av digestive och smör som benådande tar sig an den himmelska kolakrämen dulce de leche. Föreställ er bananens mjuka krämighet och den luftiga, vita grädden som lägger sig som ett duntäcke över hela härligheten. En sockersöt dröm helt enkelt.

Du behöver
Ett gäng digestivekex, kanske 15 stycken
Runt 70-80 gram smör
En burk dulce de leche (det är den här gynnaren som tar tid på sig om man kokar den samma dag)
1 1/2 banan, med fördel mogen
Fluffigt vispad grädde

Krossa digestiven fint. Blanda med smält smör. Tryck ut i en form. Låt stelna. Bred på dulce de lechen och toppa med bananslantar. Bred på grädde eller servera i en skål bredvid. Njut så länge det varar!

RSS 2.0