Syrlig & kall morgonsmoothie

Imorse (nyss...) när jag vaknade mådde jag jätteilla och hade huvudvärk och var sugen på någonting surt och jättekallt, fråga mig inte varför. Nöjd blev jag i alla fall när jag fick i mig smoothien nedan.

2 1/2 dl apelsin&ananasjuice + 1 dl frysta jordgubbar. Mixa. Världens godaste. Låter man den tina lite smakar den nästan som Proviva jordgubb!


Annars då? Jag hade en himla fin jul och åt miljoner bitar fudge och nu i mellandagarna har mest sovit, läst böcker, klätt mig i klänningar och shoppat. Imorgon - nyår - vet jag inte ännu vad jag ska göra men jag har en flaska bubbel och jag har en fin rosett så det ska nog bli bra ändå. GOTT NYTT ÅR om vi inte hörs innan dess. Ni är så fina ♥

Chokladfudge & fudge med turkisk peppar

Fudge är nog en av mina bästa grejer i världen. Varför gör man det bara på julen? Det ska jag sluta med och göra det hela året om. Här nedan ser ni chokladfudge och vaniljfudge med turkisk peppar.

Chokladfudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 rågade tsk glukos
50 gram smör
lite över 100 gram mörk blockchoklad (eller finare choklad om man har det hemma, det hade inte jag)
1 msk kakao

Koka upp grädde, socker och sirap till 120 grader. Ta av från plattan och rör i smör och glukos. Låt sedan koka igen i cirka en minut. Rör sedan ner chokladen och kakaon. Vispa rätt ymnigt. Häll i en liten bakplåtspapperklädd form. Låt stelna (i kyl eller frys) skär sedan i bitar. YUM!!!


Vaniljfudge med turkisk peppar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 rågade tsk glukos
100 gram vit choklad
50 gram smör
1 tsk vaniljsocker
Någon näve krossad turkisk peppar

Koka upp grädde, socker och sirap till 120 grader. Ta av från plattan och rör i smör och glukos. Låt sedan koka igen i cirka en minut. Rör sedan ner chokladen och vaniljsockret. Vispa ymnigt till en jämn smet. Rör ner krossad turkisk peppar eller strö över efter att man hällt i en bakplåtspapperklädd form. Låt stelna (i kyl eller frys) skär sedan i bitar. YUM!!!
Uppdatering: Rykande åtgång på chokladfudgen, den var helt enkelt bäst (jag åt av alla, typ kanske tjugo fudgebitar allt som allt, hahaha)

DEN PERFEKTA KLADDKAKAN!!!

Kommer fortfarande ha bloggen pausad men jag måste, måste, måste jag berätta om en sak som hände i veckan. Jag - Emelie - bakade den perfekta kladdkakan (!!!). Ni som följer den här bloggen vet att jag tidigare försökt hitta den perfekta utan framgång. Men den här. OJ OJ OJ. Den blev PRECIS som jag ville ha den, alltså verkligen på pricken. Hård, knaprig skorpa som riktigt knastrar i munnen och kladdigt chokladigt innanmäte. Glöm mina andra kladdkakerecept, det här är bäst alla kategorier. Frys gärna in den en stund direkt efter ugnen för att den ska svalna av så snabbt som möjligt, och skorpan är godast samma dag man bakar den!


Den må se lite torr ut invändigt, men jag lovar er att så inte är fallet.

Såhär gjorde jag exakt. Jag hoppas verkligen att det fungerar för er med!!!
100 gram smör 
2 ägg
3 dl socker
knappt 1,5 dl mjöl (lite, lite mindre)
4 1/2 msk kakao 
1 msk vaniljsocker
1/3 tsk bakpulver
1 krm salt
50 gram hackad vit choklad (kan nog uteslutas men är inte säker, haha) 

Sätt ugnen på 250 grader. Smält smöret i kastrull eller micro. Vispa socker och ägg mycket poröst. Blanda mjöl, kakao, salt och vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ned det i äggsmeten försiktigt, försiktigt tillsammans med smöret. Smöra och bröa en form. Häll i smeten och tryck ner vit choklad om så önskas. 

NU TILL DET VIKTIGASTE (tror jag)

Ni vet mitten av ugnen, sätt kakan snäppet ovanför mitten av ugnen på 250 grader och sänk genast värmen till 200 när ni satt in kakan. Efter fem minuter flyttar man ner kakan ett snäpp till mitten av ugnen och låter den gå där i ca 10 minuter till (beroende på hur stor form man har, jag hade en ganska liten). Prova att skaka på formen och se om det dallrar därinne. Ytan ska vara färdig, men den ska forfarande dallra rätt rejält. Låt svalna, typ i frys en stund eller några timmar i kyl.

Så, tills vi ses igen - fridens liljor och god jul, puss ha det gött!!!

RSS 2.0