Polkagrisfudge med vit choklad

Nu hörrni ska ni få ett fantastiskt recept. Jo, det är sant! Jag har utgått från ett recept på "Maraboufudge" som jag googlade upp. Jag bytte ut mjölkchokladen mot vit choklad, adderade glukossirap & vaniljsocker, drog bort honung och körde hårt med krossad polkagris. Det blev så himla gott. Nu ska ni få mitt omarbetade recept!



POLKAFUDGE
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk glukossirap
En stor klick smör (kanske 50 gram)
100 gram vit choklad
En näve krossade polkagrisar

Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker upp till 120 grader (termometer är nästan ett måste, annars kör på kulprov om ni vill vara lite vilda). Se till att det inte bränns (det gjorde det för mig så jag fick hälla över smeten i en annan kastrull, tur att jag inte hade rört om, haha). Dra av kastrullen från plattan och rör i smör och glukossirap. Koka upp ännu en gång i cirka 2 minuter. Dra återigen av kastrullen från plattan och rör sedan i den vita chokladen. Vispa ymnigt en stund tills chokladen smält om du känner att smeten tjocknar.

Krossa valfri mängd polkagris (en näve ungefär). Klä en gammal bigpack-glassbytta med bakplåtspapper. Strö lite polkagris på botten innan du häller på fudgesmeten. När du hällt i smeten strör du även polkagris över allting och trycker till lite så att bitarna fastnar ordentligt. Låt stelna i kylskåp innan du skär upp i rutor av valfri storlek.

Finska julstjärnor

Ni som följt bloggen ett tag vet att jag bakar julstjärnor varje jul, så även i år. Och för er som inte följt bloggen, eller bara varit lite mindre uppmärksamma kan jag tala om för er att julstjärnor är en finsk specialitet. En slags smördegsbakelse med katrinplommonröra i mitten. Hur goda som helst och ett måste hemma hos oss. De är enkla att göra trots att det tar lite tid. Ja, om man inte köper färdig smördeg & katrinplommonpuré på burk förstås, det går ju också om man är lagd åt det hållet! Det är inte jag.

Jag har förresten lagt ut ett recept på smördeg förut här i bloggen, men jag måste säga att årets deg blev bättre. Så jag rekommenderar denna!

JULSTJÄRNOR

Katrinplommonröra
1 påse katrinplommon (250 g)
1-2 msk strösocker
Vatten så att det nästan täcker plommonen

Häll i katrinplommonen i en kastrull och häll på vatten så att det nästan täcker plommonen. Låt koka upp, och sänk sedan värmen till låg/medel. Låt puttra i 15-20 minuter med ett lock på glänt tills vattnet i stort sett kokat bort. Vispa med elvisp eller en gaffel till en jämn smet utan klumpar. Den ska vara ganska tjock och kletig. Men inte torr och kompakt.


Smördeg
300 gram smör
1/2 dl vatten
ca 7 dl vetemjöl

Blanda ihop allt för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kylskåp i minst 1 1/2 timme. Helst över natten, men det är inget måste.

Kavla ut degen, inte för tunnt. Runt tre millimeter är nog lagom. Skiva smör med en osthyvel och lägg på dem på övre delen av den utkavlade degen. Vik degen över smöret. Vik och kavla degen gärna fyra-fem gånger. Viktigt att vika degen åt samma håll. Slutgiltigen skär man ut fyrkanter ur degen (som fortfarande ska vara runt 3 mm tjock) och skär ett snitt i varje hörn, diagonalt inåt, kanske 1 1/2 cm beroende på hur stora rutorna är. Ha lite katrinplommonröra i mitten och vik ihop spetsarna så att det blir en stjärna (svårt att förklara...). Grädda i 220 grader i ca 13-15 minuter.

Leverpastej & brie

Dagens frukost. Två rostade LC-mackor med smör. Ena med leverpastej, andra med brie. Plus gräddkaffe. Gött.


Blomkål och ost

Stekt blomkål med ägg och smält ost. Kryddat med salt & peppar. Gott och snällt för magen!


Nuså!

Ger det här med mat ett försök igen då för nu börjar aptiten att komma tillbaka. Tjohej!

Började morgonen med kaffe + röd mjölk och två LC-mackor med smör och leverpastej.


Omelett

Inte hungrig men kände mig svimfärdig så jag tänkte att jag borde äta. Omelett blev det. Det slank ner, men ingenting är ju direkt gott när aptiten sagt adjö.


Fettosmoothie

Fortfarande ingen aptit eller ork direkt och då passar en smoothie bra. Den är jättegod men ändå sitter jag här och får kväljningar typ, haha. Nej, så illa är det inte riktigt. Men nästan! Tror min kropp mår skitdåligt för igår hade jag någon form av panikångestattack i typ två timmar innan jag kunde somna, antagligen p.g.a. nedsatt immunförsvar (eftersom att jag varit sjuk i 2 MÅNADER!!!) och för lite sömn i helgen. Asjobbigt. Men nya tag idag, tjohej!

Fettosmoothie
1/2 banan ungefär
1 dl turkisk yoghurt (10%)
Typ 1 dl kvarg (10%)
1 dl blåbär
1 msk kokosfett
En skvätt vatten

Mixa, drick!

Ägg med ketchup

Ägg och ketchup till frukost! Gött. Har börjat må illa om morgnarna och vill inte/kan inte äta (obs: ej preggo, haha).

Men man måste ju liksom, annars dör man på förmiddagen av hungernöd och det är ju helt totalt ovärt att slösa pengar på mat ute varje dag när man kan äta hemma. Brukar ju annars möla i mig frukost, eller ja - mat överhuvudtaget. Haha. Ja, men ägg och ketchup. Det är gott, prova! Vill man steker man även två brödskivor i massor av smör till. Det ville inte jag eftersom jag försöker att skippa de värsta carbsen.

Ha en fin helg!


Banandrink

Gosig banandrink med kakao
1 halvfryst banan
2 dl mjölk (helst röd)
1-2 msk kakao
1 msk kokosfett
2 msk vispgrädde
1 näve frysta blåbär

MIXA. Drick. Tyvärr ingen bild, men ni kan ju föreställa er. Den är brun liksom. Räcker till två små glas eller ett megastort som gör en äckelmätt.

Kokosfett

För några veckor sedan köpte jag Cocosa som är ett kokosfett (väldigt poppis inom lchf-kretsar). Jag använder det som ansiktskräm, hårinpackning och som kosttillskott (helst i téet). Här ser ni en bild på Cocosaburken och mitt hår som har fått sig en riktig kokosfettskur under natten. Snacka om att ha torrt hår när man smetar in en näve kokosfett och det knappt syns, haha.

Nej men jag tänkte faktiskt säga att som ansiktskräm är den oslagbar! Använder inget annat nu och min hud har aldrig varit bättre (även om jag aldrig haft riktigt dålig hud, men ni förstår). True story!
Så läs på lite om kokosfettet om ni är intresserade, och inte minst - prova!

Nu ska jag göra mig så fin jag bara kan med mitt pissgula hår och sedan åka till huvudstaden där tjejmiddag/kväll vaknas. Hiho!

Lyxiga chokladbrownies

Igår bakade jag chokladbrownies, någonting jag faktiskt aldrig gjort förr. Jag utgick från ett recept från Fazer men ändrade på det endel, så här får ni min omarbetade variant. Nu vet jag ju inte hur de hade blivit utifrån orginalreceptet men jag måste säga att mina blev rätt så fantastiska med precis den konsistens och smak jag var ute efter. De smakar rikt av mörk choklad utan att bli för bittra och är sådär lagom tunga och maffiga (inte som tryffel som de kan vara på vissa caféer). Så ja, är ni sugna på choklad i helgen är det här mitt tips.

Vill man så piffar man till dem med smält choklad och valnötter, det ville inte jag.


Lyxiga chokladbrownies

175 g mörk choklad (70%)
50 gram mjölkchoklad
200 gram smör
4 ägg
2 dl socker
2 1/3 dl vetemjöl
1 rågad msk kakao
1 rågad tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

75 gram hackad choklad av valfri sort (jag blandade mörk och ljus)
Eventuellt en näve valnötter

♥ Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och ha i chokladen och rör om tills det är helt smält (passa så att det ej bränns vid). Vispa ägg och socker poröst. Rör sedan ned smör&chokladblandningen till en jämn smet. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och salt i en skål och blanda. Ha sedan ned det i chokladsmeten. Rör om. Hacka ca: 75 gram choklad i grova bitar och ha i dem också. Vill man har man även i en näve hackade valnötter. Smöra och mjöla en mindre ugnsform (brownies ska bli ganska tjocka) och häll därefter i smeten. När du sätter in brownien i ugnen sänker du värmen till 175 grader och låter den stå inne i 25 minuter. Låt svalna i rumstemperatur och låt sedan stå i kylskåp i ett par timmar tills den satt sig och är kall, helst under natten.

Matrevolutionen

Idag lånade jag boken här nedan på ett bibliotek. Jag har velat läsa den sedan den kom ut men har varit för snål för att punga ut flera hundra för en bok jag läser en gång och sedan inte har något intresse av att ha kvar (pocketböcker ftw). Så nu ska det läsas! Boken är för er som inte vet en bok om varför LCHF är toppen, i stora drag...

Men förutom långvarig biblioteksvistelse har jag även köpt en jacka (som gör att jag måste leva fattigt till nästa CSN...) samt haft en föreläsning och bakat brownies som ni får recept på imorgon. Stay tuned! Imorgon ska jag även helblondera håret för jag orkar banne mig inte med fler folieflingor tänkte jag skriva HAHA, folieSLINGOR menar jag givetvis. Folieflingor. Hahaha. Trötthumor? Nä, vadå...


Baconcheese

Okej, säg inte nu "men det är ju gluten i hamburgerbrödet". Jag vet! Så. Nu går vi vidare. Hamburgerlunch alltså. Hamburgare i bröd, ackompanjerat med stekt ägg, två skivor bacon, en cheddarstyleostskiva och ketchup. Lök hade varit gott till. Och istället för pommes - en hög broccoli. Supergott.
Nä, nu ska jag ta tag i det sista på tentan. Den måste bli färdig ikväll och jag har några hundra ord kvar att skriva på den. PUSS. 


LCHF-frulle

Nu tänkte jag skippa de snabbaste av kolhydrater ett tag och fokusera lite mer på fett & protte. Därför började jag idag dagen med löskokta ägg m. smör, hemgravad lax och gräddkaffe. Bilden ser ju inte alltför lockande ut men det var gott, prommis!

Jag är ju som ni vet av den tron att LCHF är det bästa man kan äta (i alla fall för min kropp). Tyvärr är jag ju också en sådan person som inte alltid lever som jag lär och man orkar inte alltid leva efter vad som är bäst för en. Men, de snabba kolisarna (socker & glutenstinna produkter) ska jag nog kunna strunta i ett tag!

Men nu ska jag fokusera på studier istället för på bloggen. Tjillevipp! 


Alla själars natt

Tillbringar all ledig tid med att dricka té och läsa böcker och kommer fortsätta i samma stil ända fram till april-maj någongång om jag känner mig själv rätt. Den bok jag alldeles snart slukat i mig heter Alla själars natt och är skriven av Deborah Harkness och är den första delen i en triologi (som mig veterligen ännu inte utgivits, i alla fall inte i la Suede). Det är inget litterärt mästerverk men storyn är bra. Den handlar om Diana, en häxa med många oanade talanger och vampyren Matthew. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att kärlek snart uppstår mellan dessa två olika väsen, någonting som vänder bägge parters världar upp och ned (på gott och ont)! Jag rekommenderar den starkt. En perfekt bok nu i Allahelgonatider, särskilt om man som jag är en sucker för allting som har med häxor, vampyrer och magi att göra...


Onsdag

Godmorgon! Idag är jag ledig men ska dedikera dagen åt studier. Ännu en hemtenta ska lämnas in men den här gången är jag inte lika stressad över den eftersom att jag redan kommit på en rubrik och faktiskt är intresserad av det jag ska skriva om.

Men först morgonteve och té (yogitea classic).


RSS 2.0