Polkagrisfudge med vit choklad

Nu hörrni ska ni få ett fantastiskt recept. Jo, det är sant! Jag har utgått från ett recept på "Maraboufudge" som jag googlade upp. Jag bytte ut mjölkchokladen mot vit choklad, adderade glukossirap & vaniljsocker, drog bort honung och körde hårt med krossad polkagris. Det blev så himla gott. Nu ska ni få mitt omarbetade recept!



POLKAFUDGE
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk glukossirap
En stor klick smör (kanske 50 gram)
100 gram vit choklad
En näve krossade polkagrisar

Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker upp till 120 grader (termometer är nästan ett måste, annars kör på kulprov om ni vill vara lite vilda). Se till att det inte bränns (det gjorde det för mig så jag fick hälla över smeten i en annan kastrull, tur att jag inte hade rört om, haha). Dra av kastrullen från plattan och rör i smör och glukossirap. Koka upp ännu en gång i cirka 2 minuter. Dra återigen av kastrullen från plattan och rör sedan i den vita chokladen. Vispa ymnigt en stund tills chokladen smält om du känner att smeten tjocknar.

Krossa valfri mängd polkagris (en näve ungefär). Klä en gammal bigpack-glassbytta med bakplåtspapper. Strö lite polkagris på botten innan du häller på fudgesmeten. När du hällt i smeten strör du även polkagris över allting och trycker till lite så att bitarna fastnar ordentligt. Låt stelna i kylskåp innan du skär upp i rutor av valfri storlek.
5

Finska julstjärnor

Ni som följt bloggen ett tag vet att jag bakar julstjärnor varje jul, så även i år. Och för er som inte följt bloggen, eller bara varit lite mindre uppmärksamma kan jag tala om för er att julstjärnor är en finsk specialitet. En slags smördegsbakelse med katrinplommonröra i mitten. Hur goda som helst och ett måste hemma hos oss. De är enkla att göra trots att det tar lite tid. Ja, om man inte köper färdig smördeg & katrinplommonpuré på burk förstås, det går ju också om man är lagd åt det hållet! Det är inte jag. Jag har förresten lagt ut ett recept på smördeg förut här i bloggen, men jag måste säga att årets deg blev bättre. Så jag rekommenderar denna!
 
JULSTJÄRNOR
 
Katrinplommonröra
1 påse katrinplommon (250 g)
1-2 msk strösocker
Vatten så att det nästan täcker plommonen
 
Häll i katrinplommonen i en kastrull och häll på vatten så att det nästan täcker plommonen. Låt koka upp, och sänk sedan värmen till låg/medel. Låt puttra i 15-20 minuter med ett lock på glänt tills vattnet i stort sett kokat bort. Vispa med elvisp eller en gaffel till en jämn smet utan klumpar. Den ska vara ganska tjock och kletig. Men inte torr och kompakt.
 
Smördeg
300 gram smör
1/2 dl vatten
ca 7 dl vetemjöl
 
Blanda ihop allt för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kylskåp i minst 1 1/2 timme. Helst över natten, men det är inget måste.
 
Kavla ut degen, inte för tunnt. Runt tre millimeter är nog lagom. Skiva smör med en osthyvel och lägg på dem på övre delen av den utkavlade degen. Vik degen över smöret. Vik och kavla degen gärna fyra-fem gånger. Viktigt att vika degen åt samma håll. Slutgiltigen skär man ut fyrkanter ur degen (som fortfarande ska vara runt 3 mm tjock) och skär ett snitt i varje hörn, diagonalt inåt, kanske 1 1/2 cm beroende på hur stora rutorna är. Ha lite katrinplommonröra i mitten och vik ihop spetsarna så att det blir en stjärna (svårt att förklara...). Grädda i 220 grader i ca 13-15 minuter.
8

Lyxiga chokladbrownies

Igår bakade jag chokladbrownies, någonting jag faktiskt aldrig gjort förr. Jag utgick från ett recept från Fazer men ändrade på det endel, så här får ni min omarbetade variant. Nu vet jag ju inte hur de hade blivit utifrån orginalreceptet men jag måste säga att mina blev rätt så fantastiska med precis den konsistens och smak jag var ute efter. De smakar rikt av mörk choklad utan att bli för bittra och är sådär lagom tunga och maffiga (inte som tryffel som de kan vara på vissa caféer). Så ja, är ni sugna på choklad i helgen är det här mitt tips.

Vill man så piffar man till dem med smält choklad och valnötter, det ville inte jag.


Lyxiga chokladbrownies

175 g mörk choklad (70%)
50 gram mjölkchoklad
200 gram smör
4 ägg
2 dl socker
2 1/3 dl vetemjöl
1 rågad msk kakao
1 rågad tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

75 gram hackad choklad av valfri sort (jag blandade mörk och ljus)
Eventuellt en näve valnötter

♥ Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och ha i chokladen och rör om tills det är helt smält (passa så att det ej bränns vid). Vispa ägg och socker poröst. Rör sedan ned smör&chokladblandningen till en jämn smet. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och salt i en skål och blanda. Ha sedan ned det i chokladsmeten. Rör om. Hacka ca: 75 gram choklad i grova bitar och ha i dem också. Vill man har man även i en näve hackade valnötter. Smöra och mjöla en mindre ugnsform (brownies ska bli ganska tjocka) och häll därefter i smeten. När du sätter in brownien i ugnen sänker du värmen till 175 grader och låter den stå inne i 25 minuter. Låt svalna i rumstemperatur och låt sedan stå i kylskåp i ett par timmar tills den satt sig och är kall, helst under natten.
9