Finska julstjärnor

Ni som följt bloggen ett tag vet att jag bakar julstjärnor varje jul, så även i år. Och för er som inte följt bloggen, eller bara varit lite mindre uppmärksamma kan jag tala om för er att julstjärnor är en finsk specialitet. En slags smördegsbakelse med katrinplommonröra i mitten. Hur goda som helst och ett måste hemma hos oss. De är enkla att göra trots att det tar lite tid. Ja, om man inte köper färdig smördeg & katrinplommonpuré på burk förstås, det går ju också om man är lagd åt det hållet! Det är inte jag. Jag har förresten lagt ut ett recept på smördeg förut här i bloggen, men jag måste säga att årets deg blev bättre. Så jag rekommenderar denna!
 
JULSTJÄRNOR
 
Katrinplommonröra
1 påse katrinplommon (250 g)
1-2 msk strösocker
Vatten så att det nästan täcker plommonen
 
Häll i katrinplommonen i en kastrull och häll på vatten så att det nästan täcker plommonen. Låt koka upp, och sänk sedan värmen till låg/medel. Låt puttra i 15-20 minuter med ett lock på glänt tills vattnet i stort sett kokat bort. Vispa med elvisp eller en gaffel till en jämn smet utan klumpar. Den ska vara ganska tjock och kletig. Men inte torr och kompakt.
 
Smördeg
300 gram smör
1/2 dl vatten
ca 7 dl vetemjöl
 
Blanda ihop allt för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kylskåp i minst 1 1/2 timme. Helst över natten, men det är inget måste.
 
Kavla ut degen, inte för tunnt. Runt tre millimeter är nog lagom. Skiva smör med en osthyvel och lägg på dem på övre delen av den utkavlade degen. Vik degen över smöret. Vik och kavla degen gärna fyra-fem gånger. Viktigt att vika degen åt samma håll. Slutgiltigen skär man ut fyrkanter ur degen (som fortfarande ska vara runt 3 mm tjock) och skär ett snitt i varje hörn, diagonalt inåt, kanske 1 1/2 cm beroende på hur stora rutorna är. Ha lite katrinplommonröra i mitten och vik ihop spetsarna så att det blir en stjärna (svårt att förklara...). Grädda i 220 grader i ca 13-15 minuter.
8