Dumle Gingerbread (igen)

Håhå, förlåt för typ samma inlägg igen men det blev något slags strul med bloggen som jag var tvungen att åtgärda. Meeen, ja. Dumle Gingerbread är precis vad det låter som. Dumle med smak av pepparkaka. Och det smakade pepparkaka, om än kanske liiite för lite. Goda dock! Men ingenting jag köper igen då jag hellre gör hemkokt kola med pepparkakssmak. Men kul att prova. Tjohej.


Söndag

Konversation från igår
T: Cheesecake är så himla gott, men vad är det i det egentligen?
Jag: Typ massor av philadelphiaost och kvarg som också är en typ av ost plus lite annat som socker, citron och sånt.
T: Jaha...Men varför heter det cheesecake?

Hahaha!

Frusen cheesecake med smak av citron

Idag ska jag bjussa två vänner på middag, bastu och efterrätt. Efterätten är redan färdig och står och väntar i frysen och som rubriken förtäljer är det en cheesecake. Jag var ju givetvis tvungen att provsmaka och då passade jag på att ta lite bilder också. Här har ni, både bild och recept!

Enkel cheesecake med smak av citron
400 g cream cheese
1 dl kesella
2 st ekologiska ägg
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl florsocker (2 dl om du föredrar den lite mindre söt)
1 citron
2 tsk vaniljsocker
300 gram digestivekex
75-100 gram smör

Bunke 1: Vispa vispgrädden fluffigt.

Bunke 2: Vispa ihop cream cheese, kesella, äggulor (som du separerat från vitan), florsocker, vaniljsocker och citronsaft i en bunke.

Bunke 3: Vispa äggvitorna fluffigt.

Ha sedan i grädden och äggvitorna i bunke två (som med fördel är störst) och vispa ihop hastigt till en jämn och god smet (smaka av). Smula sönder digestivekexen och blanda med smält smör. Tryck ut i en springform och grädda i ugn på 200 grader i ca 5 minuter. Ta ut och låt svalna. Häll i cheesecakesmeten i formen, strö på blåbär och stoppa i frysen i ett par timmar till den stelnat.

Veganska köttpiroger

Det här receptet publicerade jag en gång i tiden på min f.d. veggoblogg men man behöver absolut inte vara vegetarian/vegan för att uppskatta dessa. Inspirationen kommer ursprungligen från min farmor som alltid hade en drös med sådana här köttpiroger hemma och när jag var vegan så bestämde jag mig för att göra en vegansk variant. De blev helt sjukt goda.

Och som jag tidigare skrev (d.v.s. i min veggoblogg) måste man äta dessa med ketchup. Någonting annat vore bara löjligt.

Farmors köttpiroger - vegan style!


Pirogdeg
50g jäst
1 msk socker
1 dl ljummet vatten
4 dl havremjölk
75g mjölkfritt margarin
1 msk salt
13 dl vetemjöl

Blanda jäst, socker och vatten i en degmaskin (eller i en bunke om du vill knåda själv).
Smält margarin i en kastrull och häll sedan på havremjölken och låt bli fingervarmt. Häll ner i jästbunken. Ha i salt. Ha i mjöl i omgångar och knåda tills det blir en smidig deg, kanske 5-10 minuter. I degmaskin går det lite fortare. Förresten är det nog bäst att använda en degmaskin eftersom degen ska vara ganska lös. Kan bli svårt att knåda, men jag vet inte. Testa vettja. Haha. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Sojafärsfyllning
1 gul lök
2 dl kokt matris
3 dl sojafärs (förkokt)
Rapsolja
Mycket salt och peppar, snåla inte
Soja för färgens skull
Någon nypa timjan och rosmarin

Hacka lök fint. Stek tillsammans med riset en stund tills löken blivit mjuk. Häll i sojafärsen och krydda. Stek en stund till.Skvätt i lite soja för färgens skull. Var förresten inte rädd för att salta ordentligt, men det ska ju inte vara äckligt salt förstås.

Så. Nu är förberedelserna färdiga. Nu är det bara att följa teckningen som ni ser på bilden ovan. Tryck ihop kanterna ordentligt så att ingenting ramlar ut under själva friteringen. Jäsa ska pirogerna göra i ca 30 minuter.

Friteringen då? Ja. Helst ska man använda en fritös. Har man ingen sådan vågar jag inte riktigt säga hur man gör. Värmen ska i alla fall vara mellan 180-190 grader och pirogerna ska friteras tills de är gyllene och fina.
(Har man inte friterat saker förut kanske man ska be någon som kan att hjälpa till lite. Blir det fel så blir det väldigt fel och tillslut har man bränt av sig handen eller eldat upp köket. Typ. Var försiktiga.).Pirogerna man inte äter upp på en gång fryser man in och tinar upp i micro eller ugn när man blir sugen igen.


Flygande Jakob

Jag tycker att flygande Jakob är en sådan där skitgod och enkel klassiker. Den går dessutom snabbt att göra vilket ju alltid är ett plus om man är trött eller bara måste göra annat (typ plugga).

Min flygande Jakob
1 hel grillad kyckling
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås eller tills det smakar gott
1 dl creme fraiche
En nypa salt & svartpeppar
1 paket bacon
1-2 banan(er)
En gnutta currypulver
Slit sönder kycklingen tillsammans med en del av skinnet (inte allt, det blir för mycket) och lägg i en ugnsfast form. Vispa grädden lätt (den ska inte vara hård) och blanda sedan i chilisås och creme fraiche. Krydda något. Skär baconen i småbitar och stek. Blanda ner det bland kycklingen, fettet också. Skiva över en banan. Krydda med curry om du gillar det. Det gör jag! Häll över gräddchilisåsen och grädda i mitten av ugnen på ca 175-200 grader i en halvtimme. Ät med ris & sallad.

Svar!

Vad läser du för något (jag är också student här) i Uppsala?

Hemliz, men det har med kultur och sådant att göra!

 

2. Vem är du? (bakom matbilderna)

Jag försöker att ta reda på det men vet inte riktigt ännu...

 

3. Vilket är ditt bästa student-mat-tips?

Jag har ju inte varit student så länge, men alla klassiska sparatips? Handla efter säsong, bönor och typ ägg. Haha. Tråksvar.

 

4. Vilken är din favorit-b&j?

Lätt! Chocolate Fudge Brownie!

 

Favorit-tvserie/film?

Teveserier: True Blood, Skins, Cougar Town & Desperate Housewives

Filmer: Svårare...Har massor. Men jag hatar actionfilmer och kan inte kolla på skräck p.g.a. får räddångest

 

Favorit-te?

-Vaniljté eller chai. Rött kanelté är också gott.

 

Favoritgodis?

Sura nappar, vaniljfudge & frystorkade jordgubbar doppade i "yoghurt".

 

Favoritnation?

Åh, vet inte ännu. Har inte varit på alla. Är inskriven på Norrlands i alla fall.

 

Favoritsmör?

Haha, vet inte. Grön Bregott, men det är ju inte rent smör

 

Vad är bäst i världen

Böcker, svala sängkläder, vinterapelsiner, hösten, kaffe på morgonen, skogen, kärlek, London, pizza, när man vaknar men får somna om, att skriva, att lära sig saker, att våga saker man inte trodde att man kunde, att baka, att fotografera & klänningar. OCH det HÄR albumet. Ben Howard ♥

 

Din absoluta favoritfrukost?

Att först dricka typ en liter kaffe och sedan vänta en timme tills man är hungrig igen (man blir så plaskmätt av all vätska) och sen äta plockfrukost med nybakt bröd (som står i ugnen medan man dricker kaffe!) och massor av tillbehör, helst mozzarella&pesto eller brie&marmelad. Eller våfflor!

 

Vad tyckte du om LCHF? (för visst har du testat den??)

Jag gillade LCHF. Tror helt klart att det är det rent kroppsligt bästa sättet för mig att äta. Men dog lite på att det blev så tråkigt i längden, tyvärr. I övrigt - asbra! I alla fall för mig.

 

Drömresemål? Åh, vet inte. Förutom London (som jag redan varit i och som jag förhoppningsvis ska till igen snart!) är Australien ett land som alltid verkat ballt och fint.

 

Varför lockar just London? Jag vet inte, men det känns rätt i magen & hjärtat.

 

Vem är din bästa vän? och varför?

Jag har några få bästa vänner, de är mina bästa vänner för att jaf vet att jag kan ringa dem mitt i natten och be dem komma över om man skulle vara tvungen. Eller ja, en bor i Karlstad och en i Stockholm så rent praktiskt skulle det kanske bli lite krångligt, men ni förstår vad jag menar! Sedan har jag väldigt fina kusiner också, och de är ju lite speciella eftersom att de har varit med sedan man varit liten. Jag har tur helt enket, som har så fina människor omkring mig!

 

Har du några dolda talanger? vilka?

Nej, det kan jag väl inte påstå? Jag kan dricka mycket vätska skitfort och få in en hel piggelin i munnen. Ja, inte samtidigt alltså. Sedan läser jag turbosnabbt också. Och så är jag bäst på att känna igen folk.

 

Har du läst "modemanifestet"? (gör det!)

Nej, aldrig hört talas om! Får googla!

 

Vad vill du bli när du är stor?

Rent karriärsmässigt bryr jag mig faktiskt inte, bara jag trivs...Har inga direkt "mål". Både skönt och jobbigt. Det enda målet jag har är att ta mig till London och försöka arbeta där med någonting som har med min utbildning att göra sedan när jag är färdig.


SÅ! Det blev ju lite frågor ändå :) Kul! Tack för den här gången!


Spenat&ricottafyllda pastarör

Efter vad som kändes som hundra timmar framför datorn i ett försök att plugga så lade mitt huvud av trots både kaffe, pluggfika och teve i bakgrunden. Det jag behövde göra var någonting handfast. När jag dessutom var hungrig så verkade att laga mat som en bra grej att göra. Och helst inte bara snabbnudlar. Nä, det blev faktiskt någonting så gott som ricotta&spenatfylld canneloni. Klassiskt och gott. Lite pilligt att göra, men inte allt för komplicerat för en sjukling som jag. Hyfsat enkelt alltså! Recept längst ner som vanligt.

Ricotta och spenatfylld canneloni för tre personer

Steg 1 - Bechamelsås med vitlökstouch
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 1/2 dl mjölk
Salt, peppar
1 vitlöksklyfta

Smält smöret i en kastrull. Rör ner vetemjölet. Ha i mjölken och rör om så att det inte blir klumpar. Smaksätt med salt, peppar och en pressad vitlöksklyfta. Låt koka upp så att mjölkänslan försvinner och såsen tjocknar. Akta så att det inte bränns. Färdigt. Ställ av från plattan och låt stå.

Steg 2 - Fyllningen
1 gul lök
250 g ricottaost
20 st frysta senatkuber
1 msk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt eller lite mer
Svartpeppar efter smak
En dutt riven muskotnöt
Ev lite riven parmesan

Hacka och stek löken tills den fått lite färg. Tina spenaten och pressa därefter ur all vätska. Använde du hel spenat som jag får du lov att hacka den i lite mindre bitar. Blanda därefter ihop spenat, ricotta, lök, pressad vitlök, creme fraiche, salt, peppar & muskot till en välsmakande gegga.

Steg 3 - Genomförandet
Fyll pastarören på valfritt sätt. Jag använde mig av en plastpåse men en riktig sprits är nog att föredra. Lägg i en ugnsfast form och häll över bechamelsåsen. Strö över parmesanost eller annan stark ost. Grädda i ugn på strax under 200 grader i ca 30 minuter tills ytan är gyllene och pastan är mjuk.

Marmeladmackor och kaffe

Idag åt jag marmeladmackor och ägg till frukost. Plus cirka en liter kaffe. Sedan klappade jag katten och kröp ömkligt tillbaka till soffan igen, där jag sitter nu och hostar och snorar. Ynk ynk.


Hallonkvarg

Hej! Äntligen är bloggproblemet löst och det var hur enkelt som helst att ordna till när jag väl fick reda på vad det var som var fel. Därmed kan jag blogga som vanligt igen. Detta här nedan åt jag till frukost i lördags. Hallonkvarg & härlig musli. Till det åt jag också två ägg och kaffe. Inbillar mig att det var en bra start innan träningen.

Hallonkvarg:
1 näven frysta hallon
1 dl kvarg av valfri fetthalt
1/2 dl turkisk yoghurt (valfritt, men det gör det hela lite krämigare om man använder 1%-ig kvarg)
2 tsk florsocker eller efter smak

Tina hallonen i micron och mosa dem med en gaffel tills det är såsigt. Blanda i florsocker. Blanda hallonsåsen med kvarg och turkisk yoghurt. Mums!

Triss i höstmys

1. Nybakade scones med honung & smör till frukost

2. Fina träd

3. Hemgjord musli ♥

Hemgjord musli
6 dl havregryn
1 dl grovt hackade hasselnötter
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl linfrön
Några matskedar solrosfrön
Några matskedar pumpakärnor
1 dl vatten
2 msk flytande honung
2 msk sirap
1/2 tsk salt
Kryddor efter smak (ex; kanel)

Papayabitar
Kokos

Blanda ihop allt förutom papaya & kokos och bred ut på en plåt. Låt stå inne i ugnen på 175-200 grader i ca 25-30 minuter. Rör om några gånger under tiden så att allting får färg. Låt svalna på plåten. Blanda tills sist ihop med valfria torkade frukter och eventuellt fler saker såsom dinkelpuffar, fiberflingor eller lite vad som helst. Förvara i burk.

Nästa gång ska jag prova att använda äppeljuice istället för vatten som jag har sett att de gör i många muslirecept. Blir nog ännu godare kan jag tänka mig.


Tredje gången gillt?

Jag tror att jag har förätit mig på kladdkaka nu. Tre stycken på en vecka. Ja, jag har ju givetvis inte ätit upp allting själv utan självfallet bjussat och fryst in en hel del också. MEN ÄNDÅ. Det här är den tredje och sista på ett tag nu. Jag använde mig av bloggaren Baktokigs recept (googla baktokig + kladdkaka). Jo, ni ser ju att den blev väldigt mycket kladdigare än min förra vilket är ett stort plus men ändå är den inte perfekt. Varför? För det första är kanterna sockerkaksliknande. Sedan är skorpan inte alls så hård som den ser ut, utan snarare mjuk. Båda dessa saker drar ner betyget ordentligt enligt mig eftersom att jag hade väntat mig annat. Dessutom var den lite för söt och ochokladig för min smak...Jaja, jättegott kladd, men annars fortsätter jakten. Jag vet folk som gillar Baktokigs recept dock, så smaken är som baken!


Pastagratäng med fyra sorters ost

Hej vänner! Idag gjorde jag en riktig fett&kolhydratsbomb till lunch, visserligen använde jag mig av fullkornspasta men jag ska inte vara Rachael Ray och påstå att det lyfter måltiden till nya nyttiga höjder, för det gör den inte. Har ni tänkt på det förresten? Hon använder typ tre kilo ost, fem liter EVOO och andra kalorispäckade saker till fördärvelse MEN toppar det hela med fullkornspasta "för då blir måltiden näringsrik". Haha, okej, nu överdriver jag ganska ordentligt (som alltid) men jag tycker att hon resonerar lite lustigt, dessutom säger hon samma saker om och om och om och om igen, i varje jäkla program. Grymt irriterande enligt mig... Struntsamma. Nu var det inte RR vi skulle tala (skit...) om utan min kalorispäckade lunch. Hehe. Pastagratäng med fyra sorters ost. Jarå, här slår vi på stort. Dessutom var det riktigt gott, men vid närmare eftertanke - hur kan det bli annat med så mycket ost? Nä, just det. Smaklig spis!

Min bästa låt just nu: Florence + The Machine – Shake It Out 


Löjligt enkel pastagratäng med fyra sorters ost för lata dagar (2 personer)
2-3 portioner kokt pasta av valfri sort (jag hade fullkornslasangette)
1 stor klick smör
2 1/2 msk mjöl
Ungefär 4 dl mjölk
Ca 1 dl riven stark ost (jag tog Svecia)
2-3 skivor cheddarost (jag tog sådana där slabbiga hamburgercheddarostskivor, haha)
Någon matsked riven parmesan
Fetaost
50 gram purjolök
Salt&peppar
Ströbröd

Lägg pastan i en ugnsfast form (har du ingen färdigkokt pasta får du koka ny). Smält smör i en kastrull och ha i mjölet och rör om. Häll på mjölken lite i sänder så att det inte blir klumpar. Koka upp. Sänk värmen när såsen är lagom tjock. Ha i all ost utom fetan. Salta & peppra efter smak. Hacka purjon och fräs en stund i lite olja för att mjuka upp den. Ha sedan i purjon i såsen. Därefter häller man såsen över pastan. Avsluta med lite riven ost smula över valfri mängd fetaost. Strö även på lite ströbröd. Grädda tills ytan är gyllene och bubblig. Det tar ungefär 25 minuter på 175-200 grader, man får passa lite!

RSS 2.0