Veganska köttpiroger

Det här receptet publicerade jag en gång i tiden på min f.d. veggoblogg men man behöver absolut inte vara vegetarian/vegan för att uppskatta dessa. Inspirationen kommer ursprungligen från min farmor som alltid hade en drös med sådana här köttpiroger hemma och när jag var vegan så bestämde jag mig för att göra en vegansk variant. De blev helt sjukt goda.
 
 
Och som jag tidigare skrev (d.v.s. i min veggoblogg) måste man äta dessa med ketchup. Någonting annat vore bara löjligt.
 
 

Farmors köttpiroger - vegan style!

 

Pirogdeg
50g jäst
1 msk socker
1 dl ljummet vatten
4 dl havremjölk
75g mjölkfritt margarin
1 msk salt
13 dl vetemjöl

Blanda jäst, socker och vatten i en degmaskin (eller i en bunke om du vill knåda själv).
Smält margarin i en kastrull och häll sedan på havremjölken och låt bli fingervarmt. Häll ner i jästbunken. Ha i salt. Ha i mjöl i omgångar och knåda tills det blir en smidig deg, kanske 5-10 minuter. I degmaskin går det lite fortare. Förresten är det nog bäst att använda en degmaskin eftersom degen ska vara ganska lös. Kan bli svårt att knåda, men jag vet inte. Testa vettja. Haha. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Sojafärsfyllning
1 gul lök
2 dl kokt matris
3 dl sojafärs (förkokt)
Rapsolja
Mycket salt och peppar, snåla inte
Soja för färgens skull
Någon nypa timjan och rosmarin

Hacka lök fint. Stek tillsammans med riset en stund tills löken blivit mjuk. Häll i sojafärsen och krydda. Stek en stund till.Skvätt i lite soja för färgens skull. Var förresten inte rädd för att salta ordentligt, men det ska ju inte vara äckligt salt förstås.

Så. Nu är förberedelserna färdiga. Nu är det bara att följa teckningen som ni ser på bilden ovan. Tryck ihop kanterna ordentligt så att ingenting ramlar ut under själva friteringen. Jäsa ska pirogerna göra i ca 30 minuter.

Friteringen då? Ja. Helst ska man använda en fritös. Har man ingen sådan vågar jag inte riktigt säga hur man gör. Värmen ska i alla fall vara mellan 180-190 grader och pirogerna ska friteras tills de är gyllene och fina.
(Har man inte friterat saker förut kanske man ska be någon som kan att hjälpa till lite. Blir det fel så blir det väldigt fel och tillslut har man bränt av sig handen eller eldat upp köket. Typ. Var försiktiga.).Pirogerna man inte äter upp på en gång fryser man in och tinar upp i micro eller ugn när man blir sugen igen.

13