Krämig kladdkaka

Precis som många andra chokladnördar är jag ute efter den perfekta, den ultimata, den ENDA kladdkakan. Enligt mina preferenser ska en kladdkaka ha en frasigt hård, sprucken yta och ett härligt rinnkladdigt innanmäte. Och någonting som inte får hända en kladdkaka är att den är chokladkak:ig eller det minsta sockerkaksliknande i konsistensen. Tyvärr har jag ännu inte hittat något recept som givit mig min drömkladdkaka. Därför - om någon av er sitter på ett recept ni tror kan leva upp till mina önskningar BRING IT. Tveka inte!!!

Men för att inte lämna er allt för sugna: här kommer ett recept på en fullt duglig, alldeles ljuvligt krämig & kompakt chokladspäckad kladdis med hård läcker kant. Jättegod, men inte det mina smaklökar suktar efter...Men kanske era?



Kompakt krämig kladdkaka
200 g smör + 1/2 dl rapsolja
150 g choklad
2 dl socker
2 ägg
Dryga decilitern kakao
1/2 dl mjöl
3 msk sirap
1/3 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Smält smör & kakao var för sig. Smöret i micron och kakaon över vattenbad. Vispa ägg och socker poröst. Vänd därefter försiktigt ner den smälta chokladen och smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och vänd ner även det i smeten. Slutligen har du i oljan och sirapen och kör en sista svängom med sleven tills du har en fin och jämn smet.

Häll ned smeten i en välsmord och försiktigt mjölad form. Grädda på 175-200 grader i dryga 11 minuter. Frys genast ned kladdkakan en snabbis efter att du tagit ut den ur ugnen för att stoppa gräddningen. Sedan får den vila i kylskåp i ett par timmar eller under natten tills den är fast och genomkyld.

Dumplingstisdag!

I förra inlägget nämnde jag att jag idag för första gången prövade på att göra dumplings. Alldeles riktigt. Jag tog dessutom det säkra före det osäkra och körde på ett befintligt recept och följde det faktiskt till punkt och pricka, eller ja, typ. Lite mer salt, kinesisk sojasås istället för japansk och så använde jag vitvinsvinäger till dippen istället för rödvins, men i det stora hela så använde jag mig av det här receptet från Allt om mat (fast halverat).
Mycket nöje!



Om det var gott? SÅ dödligt gott att jag fyllde mig själv till sprickningsgränsen. Och hörrö, strunta i att de ser ut som missbildade minihjärnor eller suspekta foster. Blunda och ät om det känns jobbigt.

Den Ljuvliga Tomatsåsen

Att göra en tomatsås är enkelt & går snabbt. Att göra en fantastisk tomatsås är enkelt men tar tid. Eller ja, inte orimligt mycket tid, men i alla fall mer tid än att bara koka upp en tetra tomatkross med lite kryddor...

Hur som helst. Idag kände jag att jag hade den tiden och igår hade vi dessutom fått en påse hemodlade körsbärstomater från en snäll granne. Perfekt dag för en tomatsås med andra ord. Sedan rullade jag köttbullar och någonting som kan liknas vid cevapcici (fast med massor av chiliflakes och chilipulver) till också, vilket blev helt fenomenalt gott. Serverades gjorde hela baletten med fullkornspasta, svartpeppar & riven ost (helst parmesan, men annan stark riven ost blir också tipptopp).


Det man behöver är väl ungefär:
1 gul lök
1 tsk vitvinsvinäger
En burk tomatkross
1 dl vatten
Två nävar skållade körsbärstomater (om man har, vi fick nyplockade från en granne igår, lyx!)
3 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
Olja
1 msk fond (jag tog oxfond med rödvin)
1 tsk muscovadosocker
Svartpeppar
Salt

Hacka löken fint. Bryn en stund tillsammans med en fint skivad vitlöksklyfta tills det börjar se gyllene ut. Ha i torkad rosmarin och vitvinsvinäger och rör om lite. Ha sedan i körsbärstomaterna, tomatkrosset, vattnet, sockret och fonden. Pressa ner resterande vitlöksklyftor. Smaka av med salt & peppar efter smak. Låt puttra på medel/låg värme tills det hela reducerats till ungefär hälften, vilket tar typ 30-40 minuter eller sådär. Färdigt

Enkel spenatpasta

Det här är nog min bästa hemlagade snabbmat tror jag. När jag var vegetarian åt jag det här hela tiden, fast då gjorde jag den på havregrädde vilket fungerar precis lika bra för den som vill testa. Är man däremot ute efter en proteinrik rätt är nog inte denna att föredra...


Enkel spenatsås till pasta
1 liten morot
1/2 gul lök
6 stycken kuber av fryst bladspenat
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk 
2-3 msk vispgrädde
3/4 grönsaksbuljongtärning
Nymalen svartpeppar

Hacka löken och skär moroten i små bitar. Fräs i olja i en kastrull. Ha i en matsked vatten och sänk värmen något så att det inte bränns. När moroten blivit lite mjuk har man i mjöl och rör om. Sedan har man i mjölk & grädde och därefter spenat, grönsaksbuljong och svartpeppar efter smak (helst mycket). Låt bubbla upp till en sås. Se till att den inte bränns vid. Smaka av. Servera med pasta, helst rigatoni som är den godaste pastan i världen. 

Det är även jättegott att strö över hackade valnötter, men det hade jag inga hemma.

Ful men kul

Färgerna från IKEA blev till en tavla på min vägg. Ful som stryk, men jag gillar den ändå. Det är nog lite det som är grejen. Nu gör jag kväll och ber om ursäkt för att det här som ska vara en härlig matblogg blir en tråkig vardagsblogg. Meeen, så blir det kanske när matinspirationen är på noll och under.