Krämig kladdkaka

Precis som många andra chokladnördar är jag ute efter den perfekta, den ultimata, den ENDA kladdkakan. Enligt mina preferenser ska en kladdkaka ha en frasigt hård, sprucken yta och ett härligt rinnkladdigt innanmäte. Och någonting som inte får hända en kladdkaka är att den är chokladkak:ig eller det minsta sockerkaksliknande i konsistensen. Tyvärr har jag ännu inte hittat något recept som givit mig min drömkladdkaka. Därför - om någon av er sitter på ett recept ni tror kan leva upp till mina önskningar BRING IT. Tveka inte!!!

Men för att inte lämna er allt för sugna: här kommer ett recept på en fullt duglig, alldeles ljuvligt krämig & kompakt chokladspäckad kladdis med hård läcker kant. Jättegod, men inte det mina smaklökar suktar efter...Men kanske era?



Kompakt krämig kladdkaka
200 g smör + 1/2 dl rapsolja
150 g choklad
2 dl socker
2 ägg
Dryga decilitern kakao
1/2 dl mjöl
3 msk sirap
1/3 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Smält smör & kakao var för sig. Smöret i micron och kakaon över vattenbad. Vispa ägg och socker poröst. Vänd därefter försiktigt ner den smälta chokladen och smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och vänd ner även det i smeten. Slutligen har du i oljan och sirapen och kör en sista svängom med sleven tills du har en fin och jämn smet.

Häll ned smeten i en välsmord och försiktigt mjölad form. Grädda på 175-200 grader i dryga 11 minuter. Frys genast ned kladdkakan en snabbis efter att du tagit ut den ur ugnen för att stoppa gräddningen. Sedan får den vila i kylskåp i ett par timmar eller under natten tills den är fast och genomkyld.

Dumplingstisdag!

I förra inlägget nämnde jag att jag idag för första gången prövade på att göra dumplings. Alldeles riktigt. Jag tog dessutom det säkra före det osäkra och körde på ett befintligt recept och följde det faktiskt till punkt och pricka, eller ja, typ. Lite mer salt, kinesisk sojasås istället för japansk och så använde jag vitvinsvinäger till dippen istället för rödvins, men i det stora hela så använde jag mig av det här receptet från Allt om mat (fast halverat).
Mycket nöje!



Om det var gott? SÅ dödligt gott att jag fyllde mig själv till sprickningsgränsen. Och hörrö, strunta i att de ser ut som missbildade minihjärnor eller suspekta foster. Blunda och ät om det känns jobbigt.


Äppelpaj & annat

Idag skulle jag ha pluggat. Jag har inte pluggat ett dyft. Istället har jag:
* Fått ett mail där mina förhoppningar om en dator den här veckan grusades. Trubbel i paradiset. Men nu är det ordnat och jag känner mig väldigt vuxen.
* Ätit en ljuvlig sconesfrukost
* Halkat och ramlat på rumpan.
* Gjort dumplings för första gången i mitt liv och jag fullkomligt älskade det MEN nästa gång köper jag färdig deg. Jävlar i min låda vilket göra...

OCH till det som bilden skvallrar om - bakat en lite nyttigare äppelpaj. Va? En bild? Ja, låt mig förklara. När hoppet om att jag skulle få en ny dator den här veckan abrupt dog ut så fick jag nog. Ja, jag fick nog! Så nu sitter jag här på min sketna lilla mini-pc och redigerar bilder på ett mesprogram som praktiskt taget mördar bildkvallen...

Men jag var så sugen! Bloggen främjar min kreativitet ska ni veta. Ibland till den grad att det går över i prestationsångest (det är typ då jag byter blogg hela tiden, som ni säkert har märkt, hheheheheheh) men för det mesta blir jag bara glad och inspirerad av detta sociala medie som kallas för BLOGG. Men nu sitter ni säkert och bara men guuuh kan vi få receptet på den halvnyttiga pajen då? Jarå, såklart finisar. Ni är ju mina små cyberhjärtegryn *kollar Wordfeud först...*

NUSÅ.
Halvnyttig äppelpaj till er tjänst.

2-3 stora syrliga äpplen. Svenska ofc.
1 msk olja
Kardemumma, vaniljpulver & kanel i mängder

100 gram fiberhavregryn
50 gram fullkornsdinkelmjöl
50 gram rapsolja
2 msk socker
1 tsk havssalt
2 rågade msk kvarg 10% (1% går säkert också)

Hacka äpplena (strunta i att skala dem) i lagom bitar och lägg ner dem i en form tillsammans med olja och smaksättning. Gör sedan smuldegen. Det gör du genom att helt sonika blanda allting i en skål, svårt va? 
Smula över äpplena och kör in i ugnen på 175 grader tills härligheten ser gyllene ut. Och just det. Jag tog ut pajen 2-3 gånger under tiden också och rörde om lite i den.



Det vita vaniljsåsliknande bredvid pajen? Kvargsås! Blanda kvarg, florsocker, vaniljpulver och mjölk efter egna smak&konsistenspreferenser.

Minilunch

Nu har jag fått dille på ägg igen, det kommer i perioder. Ibland kan jag knappt äta ägg för att jag får äckelkväljningar men nu vill jag bara äta detta nedan hela tiden. Löskokta (<-viktigt) ägg på några finncrisp med kaviar, örtsalt och peppar. SÅ HIMLA GOTT. Åh.


Den Ljuvliga Tomatsåsen

Att göra en tomatsås är enkelt & går snabbt. Att göra en fantastisk tomatsås är enkelt men tar tid. Eller ja, inte orimligt mycket tid, men i alla fall mer tid än att bara koka upp en tetra tomatkross med lite kryddor...

Hur som helst. Idag kände jag att jag hade den tiden och igår hade vi dessutom fått en påse hemodlade körsbärstomater från en snäll granne. Perfekt dag för en tomatsås med andra ord. Sedan rullade jag köttbullar och någonting som kan liknas vid cevapcici (fast med massor av chiliflakes och chilipulver) till också, vilket blev helt fenomenalt gott. Serverades gjorde hela baletten med fullkornspasta, svartpeppar & riven ost (helst parmesan, men annan stark riven ost blir också tipptopp).


Det man behöver är väl ungefär:
1 gul lök
1 tsk vitvinsvinäger
En burk tomatkross
1 dl vatten
Två nävar skållade körsbärstomater (om man har, vi fick nyplockade från en granne igår, lyx!)
3 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
Olja
1 msk fond (jag tog oxfond med rödvin)
1 tsk muscovadosocker
Svartpeppar
Salt

Hacka löken fint. Bryn en stund tillsammans med en fint skivad vitlöksklyfta tills det börjar se gyllene ut. Ha i torkad rosmarin och vitvinsvinäger och rör om lite. Ha sedan i körsbärstomaterna, tomatkrosset, vattnet, sockret och fonden. Pressa ner resterande vitlöksklyftor. Smaka av med salt & peppar efter smak. Låt puttra på medel/låg värme tills det hela reducerats till ungefär hälften, vilket tar typ 30-40 minuter eller sådär. Färdigt

Prottefrukost

2 dl lättkvarg utblandat med 2 msk vaniljproteinpulver samt aprikoskräm & fiberflingor + kanel. Sedan hade jag på lite filmjölk också. Gött!

& till lunch åt jag resterna av äppelpajen...HEHE. Vad jag ska äta till middag får ni se lite senare.


Enkel spenatpasta

Det här är nog min bästa hemlagade snabbmat tror jag. När jag var vegetarian åt jag det här hela tiden, fast då gjorde jag den på havregrädde vilket fungerar precis lika bra för den som vill testa. Är man däremot ute efter en proteinrik rätt är nog inte denna att föredra...


Enkel spenatsås till pasta
1 liten morot
1/2 gul lök
6 stycken kuber av fryst bladspenat
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk 
2-3 msk vispgrädde
3/4 grönsaksbuljongtärning
Nymalen svartpeppar

Hacka löken och skär moroten i små bitar. Fräs i olja i en kastrull. Ha i en matsked vatten och sänk värmen något så att det inte bränns. När moroten blivit lite mjuk har man i mjöl och rör om. Sedan har man i mjölk & grädde och därefter spenat, grönsaksbuljong och svartpeppar efter smak (helst mycket). Låt bubbla upp till en sås. Se till att den inte bränns vid. Smaka av. Servera med pasta, helst rigatoni som är den godaste pastan i världen. 

Det är även jättegott att strö över hackade valnötter, men det hade jag inga hemma.

Prottepankisar

Idag avbröt jag detoxen med proteinpannkakor till frukost. De blev så himla goda att jag hade kunnat äta upp alla på en gång utan att blinka. Jag åt mina utan tillbehör men man kan säkert ha massor av bär och dylikt till. De blir ganska söta i och med sötningsmedlet i proteinpulvret så sylt och sådant känns nog rätt överflödigt till dessa. 

Varför jag avbröt detoxen? Ikväll ska jag äta ute och imorgon är det bio. Går ju inte att detoxa då sörrö.


Proteinpannkakor (5 st)
2 ägg
1/2 dl kvarg
1/2 dl vatten
2 msk fullkornsdinkelmjöl
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl proteinpulver vanilj
1 krm salt
1 tsk bakpulver

Blanda ihop allt till en jämn smet. Stek i smör eller utan (godast med smör).


Ful men kul

Färgerna från IKEA blev till en tavla på min vägg. Ful som stryk, men jag gillar den ändå. Det är nog lite det som är grejen. Nu gör jag kväll och ber om ursäkt för att det här som ska vara en härlig matblogg blir en tråkig vardagsblogg. Meeen, så blir det kanske när matinspirationen är på noll och under.



Kryddstark sidorätt

Inspirerad till att äta mer vegetarisk tog jag tag i mig själv och skapade denna gröna middag istället för att äta ris och kyckling som resten av familjen. Egentligen är jag inte ett jättefan av vegetariska biffar då jag inte riktigt gillar den mjuka konsistensen som dessvärre är svår att komma ifrån. Men med lite smarriga tillbehör och goda kryddor slinker de ju ner finfint.

Dagens linsbiffar åts med bakad potatis (15 minuter i microvågsugn) och ett jättegott tillbehör som jag hittade på i stundens hetta och som passade perfekt som komplement till de mjuka linsbiffarna och den milda potatisen.  



Spicy side dish (1 person)
1/2 morot
1 litet syrligt äpple
1/2 gul lök
1 tsk muscovadosocker
En skvätt (typ 1/2 tsk eller mindre) äppelcidervinäger
Kryddor efter smak: Torkad rosmarin, currykrydda, cajennepeppar & salt.
Olja + smör

Skär moroten i tunna slantar. Skiva löken i halvmånar. Skala och tärna äpplet.
Ha i olja och smör i en stekpanna. Ha i kryddorna (snåla inte nu, det ska vara starkt) och ha sedan i morotslantarna och löken. Stek på medelvärme. Ha i någon tesked vatten. Ha i socker och vinäger. När löken börjar se färdig ut och morötterna fortfarande har spänst har man i äpplena och låter dem bli varma (de ska inte bli mosiga, men varma inuti). Färdigt. Fungerar säkert som tillbehör till lite allt möjligt. En fin kombination av starkt, crunchy, sött och salt.


Ramlösa Ananas & landet brunsås

Jag blev så fruktansvärt äcklad av programmet Landet Brunsås igår. Alltså, det är inte det att jag inte är medveten om hur djurhållningen ser ut, och jag vet att kött de facto ÄR döda djur, men det är ju lika äckligt varje gång man får kastat i ansiktet hur verkligheten ter sig.

Vegetarian i dess fulla betydelse kommer jag nog inte att bli igen, men jag strävar alltid efter att äta så lite kött som möjligt & istället välja vegetariska alternativ. Även om det gått lite sisådär på den fronten på senaste tiden.

Och till något fräschare - Ramlösa Ananas. Godaste Ramlösan helt klart. 
Lokas bubbel med ananassmak däremot är v i d r i g. Så ni vet bara...




Lillfika

Idag åt jag kinamat till lunch vid 13.30. Berg av ris, nudlar, sushi, vårrullar och friterade delikatesser prydde min tallrik. Det ackompanjerat av sötsur sås och soja, därefter nersköljt av cola light fyllde magen till bredden. Allt för det nätta priset av 75 studentvänliga riksdaler. Var därmed föga hungrig klockan 16.30 när det vankades middag. Tog istället ett litet nätt mellanmål i form av tre katrinplommon direkt från påsen och tre vildplommon från de regnblöta grenarna på vår gård. Och så kaffe fastän jag imorse påstod att kaffe på eftermiddagarna inte var min grej.


1 september

Hej kompisar! Idag åt jag värsta prottefrukosten. Ett ägg sunny side up, två lowcarbmackor (nystart) och en skål kvarg utblandad med hallonfil. Samt typ en liter kaffe. Jag veeet, alldeles för mycket men så äre...Älskar kaffe helt enkelt. Dock så håller jag min konsumtion till morgnarna och dricker nästan aldrig kaffe senare på dagarna. Vilket ju är bra, inbillar jag mig...

Nu ska jag börja piffa till mig inför dagens föreläsning!


RSS 2.0