Den Ljuvliga Tomatsåsen

Att göra en tomatsås är enkelt & går snabbt. Att göra en fantastisk tomatsås är enkelt men tar tid. Eller ja, inte orimligt mycket tid, men i alla fall mer tid än att bara koka upp en tetra tomatkross med lite kryddor...

Hur som helst. Idag kände jag att jag hade den tiden och igår hade vi dessutom fått en påse hemodlade körsbärstomater från en snäll granne. Perfekt dag för en tomatsås med andra ord. Sedan rullade jag köttbullar och någonting som kan liknas vid cevapcici (fast med massor av chiliflakes och chilipulver) till också, vilket blev helt fenomenalt gott. Serverades gjorde hela baletten med fullkornspasta, svartpeppar & riven ost (helst parmesan, men annan stark riven ost blir också tipptopp).


Det man behöver är väl ungefär:
1 gul lök
1 tsk vitvinsvinäger
En burk tomatkross
1 dl vatten
Två nävar skållade körsbärstomater (om man har, vi fick nyplockade från en granne igår, lyx!)
3 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
Olja
1 msk fond (jag tog oxfond med rödvin)
1 tsk muscovadosocker
Svartpeppar
Salt

Hacka löken fint. Bryn en stund tillsammans med en fint skivad vitlöksklyfta tills det börjar se gyllene ut. Ha i torkad rosmarin och vitvinsvinäger och rör om lite. Ha sedan i körsbärstomaterna, tomatkrosset, vattnet, sockret och fonden. Pressa ner resterande vitlöksklyftor. Smaka av med salt & peppar efter smak. Låt puttra på medel/låg värme tills det hela reducerats till ungefär hälften, vilket tar typ 30-40 minuter eller sådär. Färdigt
5
Cornelia

Sv; Yepp! :D

Alexandra - kärlek på tallrik

Du, jag håller med, det är verkligen svårslaget med en riktigt god tomatsås! Låter ljuvligt, speciellt med de där lyxiga tomaterna <3

Tessy

Mmm, tjena vad gott det ser ut! Gillar verkligen din blogg för övrigt :)

Katarina

Tomatsås som fått koka länge blir så god!

Zandra B

Jag orkar heller inte dricka mitt protein alla gånger, så jag försöker att hitta lösningar precis som du :) Att blanda med kvarg eller keso är gott. Jag brukar även blanda med enbart några matskedar mjölk, så att det blir som en kräm. Har också blandat med bär och "såsen" som bli av de tinade bären. Bara fantasin sätter gränser ;)