Kanelkakor

Efter att mina wasabikakor tagit slut kände jag att det var dags för ett lass till med kakor. Idag blev det en mildare klassiker, nämligen kanelkakor. Gjorda av mördeg och rullade i kanel och socker. Enklare blir det nästan inte. Receptet på mördegen hittade jag i Sju sorters kakor, och sedan halverade jag det. Här skriver jag det fullständiga receptet.

Lite kanelkakor
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Arbeta snabbt ihop till en jämn och fin deg. Låt stå svalt en stund. Rulla till bollar och rulla dem sedan i en blandning gjord på kanel och socker (måtten är nog inte så noga, jag tog 1 1/2 msk kanel i typ 2-3 msk socker för en halv sats, och då blev det över). Lägg på en plåt och tryck till dem med en gaffel. Grädda ca 10-15 minuter på 175 grader (man får passa lite, tio kanske räcker)

Rostat bröd

Tänkte baka scones till frukost men tänkte att rostbröd ju typ är godare. Så det fick det bli. Båda med ost, skinka, tomat och kryddor. Gott. Idag ska jag plugga hela dagen. Alltså verkligen. Från nu till sovdags. Lovar.

Söt frukost

Sov dåligt. Vaknade nyss. Idag ska jag plugga tills jag stupar. Laddade med en söt frukost. Smoothie gjord på kvarg, yoghurt, banan, jordgubbar, hallon och linfrön. Samt två stycken finn crisp med jordnötssmör och resten av bananen som jag inte hade i smoothien. Woop!
 

Wasabikakor

Fick ett ryck och kastade ifrån mig kurslitteraturen för att springa ner till köket och införliva min impuls. Wasabikakor ville jag ha. Jag hittade dock inget svenskt recept och orkade inte omvandla måtten på de engelska jag hittade. Därför började jag blanda ihop lite ingredienser hej vilt för mig själv. Första försöket misslyckades men det andra försöket blev hur bra som helst. Verkligen toppen. Det är således kakorna från försök nummer två ni ska få recept på nu!

Wasabikakor
150 gram smör
2 dl muscovadosocker (ljust)
1 dl strösocker
1 äggula + 1 msk äggvita
2-4 tsk wasabipulver + 1 lite vatten att blanda med (man får prova sig fram tills man hittar den styrka man vill ha)
Ev. en nypa torkad chilipeppar för extra sting (det hade jag)
0,5 tsk havssalt eller mer
1 tsk torkad ingefära
3 msk kakao
1 msk sirap
1/2 tsk bikarbonat
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrön

Smält smöret och blanda med sockret. Ha i äggulan och äggvitan, samt kakao, wasabi, ingefära, salt, sesamfrön, solrosfrön, sirap, och torkad chili. Rör om. Ha i övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Klicka ut smeten på bakplåtspapper en bra bit från varandra (de flyter ut mycket) och grädda i 13 minuter på 175 grader. Låt svalna helt innan de äts upp!