Inte så flott men gott

Till middag kan man äta allt man har i kylskåpet stekt med grillkrydda + tillbehörande ägg. Ätes med ketchup och senap. Väldigt fancy, eller inte. Men gott är det. I den här lilla pytten ryms potatis, paprika, lök, falukorv och bacon.


Kanelkakor

Efter att mina wasabikakor tagit slut kände jag att det var dags för ett lass till med kakor. Idag blev det en mildare klassiker, nämligen kanelkakor. Gjorda av mördeg och rullade i kanel och socker. Enklare blir det nästan inte. Receptet på mördegen hittade jag i Sju sorters kakor, och sedan halverade jag det. Här skriver jag det fullständiga receptet.

Lite kanelkakor
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Arbeta snabbt ihop till en jämn och fin deg. Låt stå svalt en stund. Rulla till bollar och rulla dem sedan i en blandning gjord på kanel och socker (måtten är nog inte så noga, jag tog 1 1/2 msk kanel i typ 2-3 msk socker för en halv sats, och då blev det över). Lägg på en plåt och tryck till dem med en gaffel. Grädda ca 10-15 minuter på 175 grader (man får passa lite, tio kanske räcker)

Om jag åt en hel pizza till lunch?

Givetvis! Smarriga pizzor på Forno Romano, tips!


Krispig måndagsfrukost

Lättnaden tillika ångesten när man skickat in en tenta. Nu får det bära eller brista. Låt mig istället presentera dagens frukost: Filmjölk, äppelbitar, havrefras, linfrön, psylliumfrön och kanel. Enkelt och gott.


I brist på annat...

I brist på annat (...plugga, vadå?) tog jag lite nya bilder på wasabikakorna. Jag tyckte att de förtjänade det så goda som dom var. MUMS. Recept här för den som är intresserad.


Rostat bröd

Tänkte baka scones till frukost men tänkte att rostbröd ju typ är godare. Så det fick det bli. Båda med ost, skinka, tomat och kryddor. Gott. Idag ska jag plugga hela dagen. Alltså verkligen. Från nu till sovdags. Lovar.


Äpple + kanel

Pluggfika. Äpple + kanel.


Ballerina fylld cookie

Detta är alltså Ballerinas nya kakor. Himla trevliga är dom båda två även om "Orginal" vann ordentligt över "Choco". Både själva kakan och fyllningen var godare i den förstnämnda. Det kunde ha fått ha varit lite mer fyllning men i det stora hela var de himla bra och goda. Lätt värda. Hann tyvärr inte ta bättre bilder än så här men jag vet att Carolina också har provat dessa så kika in hos henne om ni är intresserade.


Söt frukost

Sov dåligt. Vaknade nyss. Idag ska jag plugga tills jag stupar. Laddade med en söt frukost. Smoothie gjord på kvarg, yoghurt, banan, jordgubbar, hallon och linfrön. Samt två stycken finn crisp med jordnötssmör och resten av bananen som jag inte hade i smoothien. Woop!


Wasabikakor

Fick ett ryck och kastade ifrån mig kurslitteraturen för att springa ner till köket och införliva min impuls. Wasabikakor ville jag ha. Jag hittade dock inget svenskt recept och orkade inte omvandla måtten på de engelska jag hittade. Därför började jag blanda ihop lite ingredienser hej vilt för mig själv. Första försöket misslyckades men det andra försöket blev hur bra som helst. Verkligen toppen. Det är således kakorna från försök nummer två ni ska få recept på nu!

Wasabikakor
150 gram smör
2 dl muscovadosocker (ljust)
1 dl strösocker
1 äggula + 1 msk äggvita
2-4 tsk wasabipulver + 1 lite vatten att blanda med (man får prova sig fram tills man hittar den styrka man vill ha)
Ev. en nypa torkad chilipeppar för extra sting (det hade jag)
0,5 tsk havssalt eller mer
1 tsk torkad ingefära
3 msk kakao
1 msk sirap
1/2 tsk bikarbonat
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrön

Smält smöret och blanda med sockret. Ha i äggulan och äggvitan, samt kakao, wasabi, ingefära, salt, sesamfrön, solrosfrön, sirap, och torkad chili. Rör om. Ha i övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Klicka ut smeten på bakplåtspapper en bra bit från varandra (de flyter ut mycket) och grädda i 13 minuter på 175 grader. Låt svalna helt innan de äts upp!

Syrlig smoothie

Smoothie gjord på naturell yoghurt, jordgubbar, mandelsmör, kokosfett, vispgrädde och en klick honung i brist på banan. Slurp!


Donuts

Fina va! Dessa ska jag ge bort i födelsedagspresent eftersom att jag avskyr att köpa presenter men älskar att baka fina saker. Win-win. Eller nåt. Haha.

Använde mig av detta munkrecept (fast halverat och lite mer mjöl än vad som står angivet + 1/2 tsk bakpulver) och sedan Leila's glasyr. Det blev hur bra som helst.


Minifrukost

Äggröra på två ägg, smör och grädde. Två finn crisp och så kaffe.


Sneak peak

Blåbärsmuffins med vit choklad och smultopping (även kallat "crumble"). Receptet ploppar upp imorgon när jag vet om de är goda eller ej, men de verkar ju lovande - visst?!


Godmorgon!

FRUKOST. Kvarg + fun light + musli + ägg + salt + kaffe + mjölk

Åh. Snart är det helg. Det har varit en trött vecka hörrni. Men ikväll eller imorgon ska jag baka lite faktiskt trots att jag inte borde hihihihi, vad får ni se sedan såklart!


Rostat bröd

Ibland (ofta) blir jag så himla sugen på rostat bröd med massor av smör och ost. Det skulle jag kunna äta tre kilo av eller så nästan hela tiden! Idag nöjde jag mig med två mackor. Det gick bra det med!


En tisdag som vilken som helst men ändå inte ♥

Vaniljhjärtan + kaffe + mörk choklad + bra bok = bra tisdag!


Bästa fikat

Svart kaffe med jordnötssmörsmacaron.


Snälla mandelvåfflor

Jag vill äta sylt och grädde hela tiden men eftersom det kanske inte är det bästa av föda så måste man ju ha någonting till. Igår åt jag fiberhuskpannkakor. Idag blev det mandelvåfflor. Himla gott om jag får säga det själv. De är inte frasiga som vanliga våfflor, men jättegoda ändå!

Till två mandelvåfflor
1 ägg
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 dl mjölk
1 msk vatten (eller mjölk...)
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör att grädda i

Blanda ihop alla ingredienser och låt svälla en liten stund (kanske fem minuter) innan du gräddar våfflorna som vanligt!

Det Tunga Artilleriet

Idag har jag haft väldigt ont i tanden, sådär så att man blir irriterad på allt och alla helt oprovocerat. Därför bestämde jag mig för trotsa februaris iskyla och köpa glass. För ni vet väl att kräver tanden glass ja, då får den banne mig glass. Det känns som det enda vettiga. Magen ville ha pizza. Då fick den det. Det var också vettigt. Det enda jag behöver nu är en sked och en säng. Sängen för att ligga och ömka i och skeden för att äta med, men det förstod ni förstås.


Fiberhuskpannkakor

Idag blev det en liten fredagsfrukost (så dubbla receptet om du är jättehungrig). Fiberhuskpannkakor är snälla för magen och smakar nästan precis som vanliga pannkakor tycker jag! Nu ska jag plugga i några timmar innan jag åker till uni för veckans sista föreläsning!

Fiberhuskpannkakor för 1 person
1 ägg
25 gram mjölk
1 msk fiberhusk
En nypa salt
Smör att steka i

Blanda ihop allting utom smöret och låt svälla i någon minut. Stek sedan på medelvärme i smör tills pannkakorna är gyllene på båda sidor. Ät med sylt och grädde!

Jordnötssmörsmacarons

Igår gjorde jag glass med massor av äggulor. Den snabbtänkte förstår då att jag således hade massor av äggvitor kvar i lager som jag inte ville slänga bort. Dessutom hade jag mandelmjöl i skafferiet. Och vad gör man med massor av äggvitor och mandelmjöl om inte macarons? Just det. Så jag googlade och fann ett väldigt intressant recept hos Söta saker. Jag kopierade receptet på pricken (förutom lite ändringar i fyllningen såsom att addera en gnutta havssalt och en smula vaniljpulver) och de blev rent av fantastiska. Klart de bästa macaronsen jag någonsin gjort.

Klicka HÄR för att komma till receptet. Ska ni göra några macarons någon gång i livet så råder jag er att göra dessa! Ja, förutsatt att ni gillar jordnötssmör då...


Tandvärk och franska bakverk

Vaknade med dödens tandvärk. DÖDENS. Lovar. Äter Ipren som en galning ändå känns det jobbigt att äta. Dricker kaffe istället och tröstbakar jordnötsmacarons (som ni ska få se sedan). Var hos tandläkaren i fem minuter också. Köpte en vinkeltandborste och någon slags supertandkräm för sjuttio kronor "får du feber eller svullnar upp får du komma tillbaka". Jaha, tack...

Nej, banne mig. Nu ska jag sluta klaga och sleva i mig soppa och glass och grädda dom där franska mandelkakorna. Jag hoppas att de blir bra, men man vet ju aldrig med dom där jäklarna...


Marabou Black

Idag hittade jag den. Marabou Black. Äntligen! Jag vill aldrig att de slutar tillverka den. Så god var den. Den smakade mycket saltlakrits precis som jag ville. Gott krisp också. Lätt godaste editionversionen hittills!
Och i skafferiet har jag en fantastisk glassmet som ska få bli glass imorgon, spännande!


Marknadsgodis

Åh. Jag har så himla ont i min visdomstand. Elände! Men strunt i den nu. Igår gjorde jag kanske världens snabbaste (och antagligen enklaste) godis, nämligen marknadsgodis. Detta kan nog vem som helst göra på fem minuter eller så. Jag piffade upp mina med lite havssalt och vissa med kanel. Det var jättegott men kan självfallet uteslutas.

För ca 30 bitar marknadsgodis
1,75 dl vetemjöl
2 rågade msk kakao
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver (går bra med 1 tsk vaniljsocker också!)
10-15 gram smör
25 gram kokosfett
1/2 dl vatten
1,5 dl florsocker (ska väl eg. vara strösocker, så ta det istället om ni har hemma, det hade inte jag)
En nypa salt
Ev. Kanel eller havssalt.

Sikta ner vetemjöl, kakao, florsocker och vaniljpulver i en skål. Häll smör, kokosfett, salt, vatten och socker i en kastrull och låt koka upp. Häll ner vätskan i mjölblandningen. Vispa/rör om lite tills allt är blandat och fint. Bred ut på ett bakplåtspapper och kyl ned i frysen eller så. Skär sedan i lagom bitar och förvara i kyl eller frys.

"Love is all I'm going to believe in"

Förutom att baka och sådant är en av mina största fäblesser att läsa. Nyligen utläst är Norwegian Wood och den var fantastisk. Nu ska jag duscha och försöka värma mig efter att ha varit nerfrysen hela dagen (trots TVÅ par långkalsonger under mina jeans och två par undertröjor och två par tjocktröjor, plus ytterkläder förstås. Och tre par tjocka strumpor i ett par flera storlekar förstora skor). Nej, det var ingen hejd på frysandet. Usch. Men jag fick i alla fall klättra upp på vinden i en kyrka från 1400-talet. Det var rätt coolt, även om trappan var direkt livsfarlig...


Banangröt med vanilj

Imorse var jag sugen på varm frukost och kokade banangröt. Det gör man genom att koka havregrynsgröt som vanligt (jag använder fiberhavregryn och har i lite linfrön också) och när gröten kokat färdigt har man i ungefär en halv mosad banan och lite vaniljpulver om man vill. Sedan äter man det som man behagar. Jag ville äta med keso, hallonsylt, kanel och russin. Och mjölk. Jättegott!


Mandelsmör

Igår gjorde jag mandelsmör. Det är hur enkelt som helst och man använder det som jordnötssmör ungefär. Gott är det också. Såklart.

För en liten sats mandelsmör
90 gram sötmandel
2 tsk rapsolja
Havssalt
Ev. sötning

Mixa sötmandeln i en mixer. Häll mandelsmulet i en skål. Häll i olja och rör. Det kan eventuellt behövas lite mer olja så ha i tills mandelsmöret får den konsistens man vill ha. Ha i havssalt efter smak och söta eventuellt med lite florsocker eller honung. Det är upp till var och en!

Varning aspirinmask!!!

Idag gjorde jag den mytomspunna aspirinmasken som florerar runt på många bloggar just nu och har väl gjort ett tag också vad jag förstår. Denna ansiktsmask utlovar babylen hud och härlig lyster. Jojo, len blev jag nog MEN jag drabbades även rätt rejält av rodnad och utslag som kliar nu i hela ansiktet. Inte så kul... Är väl antagligen bara jag som är överkänslig mot acetylsalicylsyran då, men ändå - ett varnande finger till er där ute. Kliar det det minsta (som jag trodde var normalt, eftersom att den liksom torkade i ansiktet och då brukar ju saker klia...) så skölj bort den direkt, även om kliandet går över efter en stund (som det gjorde för mig).


Fylld paprika

Igår gjorde jag en slags köttfärschiligryta till middag. Idag använde jag lite av resterna till att fylla en paprika tillsammans med keso och kryddor. Det blev gott!


Frukost på en söndag

FRUKOST. Keso + vaniljyoghurt + värmda hallon + banan + sötmandel + kanel. Samt en bit ost & pepparmyntsté med honung.


Lakritschoklad

Den här åt jag igår. Den är god men jag skulle hellre vilja äta nya Marabou "Black" men jag hittar den inte någonstans ännu. Någon som vet om den nått Uppsala, och i så fall vilken affär?


Lördagsfrukost

FRUKOST. Kvarg, rysk yoghurt, sötmandel, hallon & kanel. Samt 1/2 scone med smör, ost och marmelad. Löjligt omatchande porslin också. Fult. Haha.


Choklad & hallonscones till fredagsfrukost

Idag vaknade jag med ont i halsen vilket ju inte alls är så trevligt. Det gjorde mig sugen på té och téet i sin tur gjorde mig sugen på scones. Tänkt och gjort. Piffade till dem genom att häva i lite hallon och hackad choklad i smeten. Resultatet blev...Ja, vad ska jag säga. SÅ HIMLA GOTT att det är värt lite ont i magen.

Em's bästa lyxscones för fyra personer
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
3 tsk bakpulver
60 gram smör
1/2 dl rysk yoghurt
1/2 dl kvarg
3/4 dl mjölk
Salt efter smak (ja, man kan smaka på smeten)
2 msk flytande honung
1 näve hallon
1 näve hackad blockchoklad

Mixa havregrynen i en mixer. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ha i smöret och nyp ihop till en grynig massa. Ha ner de blöta ingredienserna tillsammans med salt och honung. Rör ihop snabbt med en sked. Ha i hallonen och chokladen och rör ihop väldigt försiktigt och snabbt så att hallonen inte går sönder. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper så att den är cirka 3 cm tjock. Pensla med mjölk och strö över lite havregryn och linfrön. Grädda i mitten av ugnen på 175-200 grader i kanske 20-25 minuter, man får kolla. Den ska vara gyllene och fin överallt. Låt svalna i kanske fem minuter, ät sedan med valfria tillbehör!

Kakaosmoothie med jordnötssmör

Smoothie är gott och då kanske särskilt när den smakar choklad och jordnötssmör! Se dock till att bananen är fryst innan ni gör den här, annars blir smoothien ljummen, och det gillar ju ingen. Och till sist, gillar ni mer chokladsmak? Ha i mer kakao. Mer jordnötssmör? Ha i mer jordnötssmör!

OCH, INTE ATT FÖRGLÖMMA! Måste tipsa om de här:
Laleh – Sjung
Lana Del Rey – Radio

Kakaosmoothie med jordnötssmör
1,5 dl mjölk
1/2 banan (mogen och fryst!)
1 msk kakao
1 msk jordnötssmör

Mixa, drick. Helst ur sugrör!

RSS 2.0