Kanelkakor

Efter att mina wasabikakor tagit slut kände jag att det var dags för ett lass till med kakor. Idag blev det en mildare klassiker, nämligen kanelkakor. Gjorda av mördeg och rullade i kanel och socker. Enklare blir det nästan inte. Receptet på mördegen hittade jag i Sju sorters kakor, och sedan halverade jag det. Här skriver jag det fullständiga receptet.

Lite kanelkakor
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Arbeta snabbt ihop till en jämn och fin deg. Låt stå svalt en stund. Rulla till bollar och rulla dem sedan i en blandning gjord på kanel och socker (måtten är nog inte så noga, jag tog 1 1/2 msk kanel i typ 2-3 msk socker för en halv sats, och då blev det över). Lägg på en plåt och tryck till dem med en gaffel. Grädda ca 10-15 minuter på 175 grader (man får passa lite, tio kanske räcker)

I brist på annat...

I brist på annat (...plugga, vadå?) tog jag lite nya bilder på wasabikakorna. Jag tyckte att de förtjänade det så goda som dom var. MUMS. Recept här för den som är intresserad.


Rostat bröd

Tänkte baka scones till frukost men tänkte att rostbröd ju typ är godare. Så det fick det bli. Båda med ost, skinka, tomat och kryddor. Gott. Idag ska jag plugga hela dagen. Alltså verkligen. Från nu till sovdags. Lovar.


Söt frukost

Sov dåligt. Vaknade nyss. Idag ska jag plugga tills jag stupar. Laddade med en söt frukost. Smoothie gjord på kvarg, yoghurt, banan, jordgubbar, hallon och linfrön. Samt två stycken finn crisp med jordnötssmör och resten av bananen som jag inte hade i smoothien. Woop!
 

Wasabikakor

Fick ett ryck och kastade ifrån mig kurslitteraturen för att springa ner till köket och införliva min impuls. Wasabikakor ville jag ha. Jag hittade dock inget svenskt recept och orkade inte omvandla måtten på de engelska jag hittade. Därför började jag blanda ihop lite ingredienser hej vilt för mig själv. Första försöket misslyckades men det andra försöket blev hur bra som helst. Verkligen toppen. Det är således kakorna från försök nummer två ni ska få recept på nu!

Wasabikakor
150 gram smör
2 dl muscovadosocker (ljust)
1 dl strösocker
1 äggula + 1 msk äggvita
2-4 tsk wasabipulver + 1 lite vatten att blanda med (man får prova sig fram tills man hittar den styrka man vill ha)
Ev. en nypa torkad chilipeppar för extra sting (det hade jag)
0,5 tsk havssalt eller mer
1 tsk torkad ingefära
3 msk kakao
1 msk sirap
1/2 tsk bikarbonat
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrön

Smält smöret och blanda med sockret. Ha i äggulan och äggvitan, samt kakao, wasabi, ingefära, salt, sesamfrön, solrosfrön, sirap, och torkad chili. Rör om. Ha i övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Klicka ut smeten på bakplåtspapper en bra bit från varandra (de flyter ut mycket) och grädda i 13 minuter på 175 grader. Låt svalna helt innan de äts upp!

Syrlig smoothie

Smoothie gjord på naturell yoghurt, jordgubbar, mandelsmör, kokosfett, vispgrädde och en klick honung i brist på banan. Slurp!


Donuts

Fina va! Dessa ska jag ge bort i födelsedagspresent eftersom att jag avskyr att köpa presenter men älskar att baka fina saker. Win-win. Eller nåt. Haha.

Använde mig av detta munkrecept (fast halverat och lite mer mjöl än vad som står angivet + 1/2 tsk bakpulver) och sedan Leila's glasyr. Det blev hur bra som helst.


En tisdag som vilken som helst men ändå inte ♥

Vaniljhjärtan + kaffe + mörk choklad + bra bok = bra tisdag!


Bästa fikat

Svart kaffe med jordnötssmörsmacaron.


Det Tunga Artilleriet

Idag har jag haft väldigt ont i tanden, sådär så att man blir irriterad på allt och alla helt oprovocerat. Därför bestämde jag mig för trotsa februaris iskyla och köpa glass. För ni vet väl att kräver tanden glass ja, då får den banne mig glass. Det känns som det enda vettiga. Magen ville ha pizza. Då fick den det. Det var också vettigt. Det enda jag behöver nu är en sked och en säng. Sängen för att ligga och ömka i och skeden för att äta med, men det förstod ni förstås.


Jordnötssmörsmacarons

Igår gjorde jag glass med massor av äggulor. Den snabbtänkte förstår då att jag således hade massor av äggvitor kvar i lager som jag inte ville slänga bort. Dessutom hade jag mandelmjöl i skafferiet. Och vad gör man med massor av äggvitor och mandelmjöl om inte macarons? Just det. Så jag googlade och fann ett väldigt intressant recept hos Söta saker. Jag kopierade receptet på pricken (förutom lite ändringar i fyllningen såsom att addera en gnutta havssalt och en smula vaniljpulver) och de blev rent av fantastiska. Klart de bästa macaronsen jag någonsin gjort.

Klicka HÄR för att komma till receptet. Ska ni göra några macarons någon gång i livet så råder jag er att göra dessa! Ja, förutsatt att ni gillar jordnötssmör då...


Tandvärk och franska bakverk

Vaknade med dödens tandvärk. DÖDENS. Lovar. Äter Ipren som en galning ändå känns det jobbigt att äta. Dricker kaffe istället och tröstbakar jordnötsmacarons (som ni ska få se sedan). Var hos tandläkaren i fem minuter också. Köpte en vinkeltandborste och någon slags supertandkräm för sjuttio kronor "får du feber eller svullnar upp får du komma tillbaka". Jaha, tack...

Nej, banne mig. Nu ska jag sluta klaga och sleva i mig soppa och glass och grädda dom där franska mandelkakorna. Jag hoppas att de blir bra, men man vet ju aldrig med dom där jäklarna...


"Love is all I'm going to believe in"

Förutom att baka och sådant är en av mina största fäblesser att läsa. Nyligen utläst är Norwegian Wood och den var fantastisk. Nu ska jag duscha och försöka värma mig efter att ha varit nerfrysen hela dagen (trots TVÅ par långkalsonger under mina jeans och två par undertröjor och två par tjocktröjor, plus ytterkläder förstås. Och tre par tjocka strumpor i ett par flera storlekar förstora skor). Nej, det var ingen hejd på frysandet. Usch. Men jag fick i alla fall klättra upp på vinden i en kyrka från 1400-talet. Det var rätt coolt, även om trappan var direkt livsfarlig...


Banangröt med vanilj

Imorse var jag sugen på varm frukost och kokade banangröt. Det gör man genom att koka havregrynsgröt som vanligt (jag använder fiberhavregryn och har i lite linfrön också) och när gröten kokat färdigt har man i ungefär en halv mosad banan och lite vaniljpulver om man vill. Sedan äter man det som man behagar. Jag ville äta med keso, hallonsylt, kanel och russin. Och mjölk. Jättegott!


Fylld paprika

Igår gjorde jag en slags köttfärschiligryta till middag. Idag använde jag lite av resterna till att fylla en paprika tillsammans med keso och kryddor. Det blev gott!


Lakritschoklad

Den här åt jag igår. Den är god men jag skulle hellre vilja äta nya Marabou "Black" men jag hittar den inte någonstans ännu. Någon som vet om den nått Uppsala, och i så fall vilken affär?


Lördagsfrukost

FRUKOST. Kvarg, rysk yoghurt, sötmandel, hallon & kanel. Samt 1/2 scone med smör, ost och marmelad. Löjligt omatchande porslin också. Fult. Haha.


Choklad & hallonscones till fredagsfrukost

Idag vaknade jag med ont i halsen vilket ju inte alls är så trevligt. Det gjorde mig sugen på té och téet i sin tur gjorde mig sugen på scones. Tänkt och gjort. Piffade till dem genom att häva i lite hallon och hackad choklad i smeten. Resultatet blev...Ja, vad ska jag säga. SÅ HIMLA GOTT att det är värt lite ont i magen.

Em's bästa lyxscones för fyra personer
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
3 tsk bakpulver
60 gram smör
1/2 dl rysk yoghurt
1/2 dl kvarg
3/4 dl mjölk
Salt efter smak (ja, man kan smaka på smeten)
2 msk flytande honung
1 näve hallon
1 näve hackad blockchoklad

Mixa havregrynen i en mixer. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ha i smöret och nyp ihop till en grynig massa. Ha ner de blöta ingredienserna tillsammans med salt och honung. Rör ihop snabbt med en sked. Ha i hallonen och chokladen och rör ihop väldigt försiktigt och snabbt så att hallonen inte går sönder. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper så att den är cirka 3 cm tjock. Pensla med mjölk och strö över lite havregryn och linfrön. Grädda i mitten av ugnen på 175-200 grader i kanske 20-25 minuter, man får kolla. Den ska vara gyllene och fin överallt. Låt svalna i kanske fem minuter, ät sedan med valfria tillbehör!

Kakaosmoothie med jordnötssmör

Smoothie är gott och då kanske särskilt när den smakar choklad och jordnötssmör! Se dock till att bananen är fryst innan ni gör den här, annars blir smoothien ljummen, och det gillar ju ingen. Och till sist, gillar ni mer chokladsmak? Ha i mer kakao. Mer jordnötssmör? Ha i mer jordnötssmör!
 
Kakaosmoothie med jordnötssmör
1,5 dl mjölk
1/2 banan (mogen och fryst!)
1 msk kakao
1 msk jordnötssmör
 
 
Mixa, drick. Helst ur sugrör!
 

RSS 2.0