Omelettpizza i gjutjärnspanna

Ja, inget recept behövs väl egentligen för detta. Man gör helt enkelt en omelett (utan att vända på den) i en gjutjärnspanna och har på allting man tycker är gott. Jag hade pesto, lök, paprika, proscuitto, riven stark ost, pizzakrydda, chilikrydda, svartpeppar och havssalt på min. Sedan har man in hela gjutjärnspannan i ugnen och gratinerar omeletten på hög värme i kanske fem minuter. Har man ingen gjutjärnspanna steker man istället en omelett på vardera sidor och lägger den istället på en bakplåtspapperbeklädd bakplåt innan det är dags för ugnen och alla tillbehör. Gott blir det på bägge vis!


Lyxfrukost

Dagens frukost bestod av en mandelvåffla med grädde & lågkalorisylt (och ett lchf-bröd med smör, ost och korv, var fett hungrig ju). Jag försökte först att steka pannkakor med mandelvåffelsmeten men det gick inte alls, så jag tog den sista smeten och gjorde en våffla istället, som ju blev jättegod!


Mandelvåfflor (lchf)

Jag var så himla sugen på våfflor idag men av vanliga mjölvåfflor får jag bara ont i magen = inte kul. Därför ville jag göra en mjölfri variant som dessutom helt inom ramarna för lchf (ja, om man inte tillsätter massor av socker i smeten då, som jag förutsätter att man inte gör, haha). Detta ledde således till att jag idag kom hem med en påse mandelmjöl (även om jag egentligen var ute efter kokosmjöl, men men). Jag har tidigare testat att göra lchf-våfflor men då har de ärligt talat blivit rätt äckliga fastän jag inte velat erkänna det, men dessa blev faktiskt jättegoda enligt mig. Inte helt som vanliga förstås, men med lite fantasi och mycket grädde och sylt till kan man nästan låtsas ;)

ca 3-4 våfflor
1 1/2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
1 msk malda/mixade linfrön
1 1/2-2 dl vatten (man får känna efter)
1/2 dl grädde
1 ägg
en gnutta salt
en gnutta vaniljpulver

Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet och låt svälla en stund. Grädda i ett våffeljärn med en klick smör. Ät med hallon/lågkalorisylt & grädde.

En söndagsmiddag

Fläskkarré + vitlökssmör + ugnsrostad morot + ugnsrostad lök.


Valrhona Manjari

Bästa chokladen. Jag gillar den verkligen. Den är precis som den hävdar "fresh & tangy" vilket i alla fall är någonting jag uppskattar i mörk choklad. Den är så långt ifrån bitter och sträv man kan komma och ligger på 64% i kakaohalt om jag inte missminner mig. Värt sina 55 kronor i alla fall.


Kanelmandelrutorna i bättre dager

Lite bättre bilder på kanelmandelchokladrutorna, hehe. Recept HÄR för den som missade!
Och det här är det sista ni hör från mig idag. Hej så länge ♥


Frukostskål

Kvarg + rysk yoghurt + varma hallon + kanel + vaniljpulver + linfrön.

SÅ JÄKLA MÄTT. Den ryska yoghurten alltså, phuu, mättande deluxe.


Kanelmandelbitar med mörk choklad och havssalt

Jag tycker att kanelmandlarna som man kan köpa bland naturgodiset är något av det godaste som finns så idag ville jag prova en egen variant. Det blev så himla gott. Vill man så använder man bara Marabou daim (eller varför inte har i lite vanlig daim?) eller bara vanlig Marabou utan smak, eller vad man säger. Eller bara vilken mjölkchoklad man vill säger vi. Haha. Det är liksom upp till var och en. Gott blir det ändå. MUMS!

Kanelmandelbräck med mörk choklad och havssalt
100 gram Marabou mjölkchoklad
50 gram Marabou daim
50-100 gram god mörk choklad
80 gram sötmandelmandel
Kanel & havssalt

Hacka den mörka chokladen i rätt grova bitar och lägg i en skål tillsammans med sötmandeln. Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och blanda sedan ner det tillsammans med mandeln och den mörka chokladen. Bred ut chokladen över ett bakplåtspapper och strö över rikligt med kanel och några nypor havssalt. Kyl ned tills det stelnat och skär eller bryt sedan i passande bitar. ÄT.

Lchf-lasagne

Igår hade jag över 1500 unika besökare. Helt stört. Har även fått tillökning av följare på Bloglovin' också, hej hej! Jättekul att så många kommenterar och säger fina ord. Tack!

Men nu vidare till det jag skulle skriva om. Lasagne på lchf-vis. Och jag skojar inte när jag säger att det här nog är en av de bästa lasangerna (?) jag har gjort, haha. På riktigt. Receptet på pastan (och inspiration till ostsåsen) hittade jag hos Åse på 56kilo.

LCHF-pasta:
4 ägg
1/2 dl fiberhusk
12&-ig philadelphia (fullfet går också förstås, men denna jag hade hemma)
en nypa salt

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg pösigt. Ha i fiberhusk, philadelphia och salt. Rör om. Bred ut smeten så gott det går på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och tryck ut (försökte kavla men det gick inte för mig) till papperskanterna så tunt som möjligt. Låt papprena vara kvar under gräddningen. Grädda i 10-15 minuter. Ta ut och skär i lagom bitar.

Köttfärssås:
1 gul lök
500 gram nötfärs
500 gram krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk philadelphia
Salt, peppar och chilikrydda

Hacka löken smått. Fräs i en klick smör tills gyllene. Ha i köttfärsen och stek tills färdigt. Ha i krossad tomat, pressad vitlök, köttbuljong, philadelphia och rör om. Krydda och smaka av. Låt puttra i 10-15 min på låg värme.

Ostsås:
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1/2-1 vitlöksklyfta
Stark ost efter smak (jag hade i emmentaler och allerum), Typ två dl rivet allt som allt
Salt & peppar

Koka upp grädde och creme fraiche i en kastrull. Ha i osten och rör tills det smälter. Pressa i vitlök och salta och peppra efter smak.

Varva sedan pastaplattor, köttfärssås, ostsås (jag hade i lite oregano också mellan lagrena) och toppa sedan allting med stark riven ost. Grädda på 175-200 grader i 30-45 minuter. Man får passa lite så att osten inte bränns.

Renskav i gräddig sås

Okej, ber om ursäkt för den kanske i särklass äckligaste matbilden jag någonsin har publicerat här. Till mitt försvar var det jättegott. Och fånigt enkelt. Så jag beslutade mig för att skriva det här inlägget ändå (om än bara för att komma ihåg det själv). Trots äcklig bild. Hata mig inte!

Snabb och enkel renskavsgryta
3 personer

Ett paket renskav
1/2 gul lök
150 gram strimlad vitkål
En morot skivad i slantar
2,5 dl vispgrädde
1 msk soja
3/4  köttbuljongtärning
Salt och peppar
Smör att steka i

Stek först renskaven enligt anvisningarna på förpackningen (+ salta och peppra). Ställ åt sidan. Hacka lök och stek sedan i en redig klick smör tills den fått färg. Ha i morotsslantar och vitkål. Salta och peppra. Stek ytterligare en stund tills vitkålen mjuknat något och även den fått lite färg. Blanda ner den färdigstekta renskaven med vitkålen och morötterna. Rör om och ha i grädde, buljong och sojasås. Låt koka upp på medelvärme i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ät med exempelvis potatis eller gör som jag och addera istället en klick smör & creme fraiche!

Enkel och smarrig lchf-lunch

Mozzarella, pesto, ruccola och kyckling kan inte bli fel ju!

Du behöver:
En kycklingfilé
100 gram strimlad vitkål
En stor näve ruccola
1 msk pesto
50 gram mozzarella
Vitlökssalt
Svartpeppar
Havssalt

Gör så här: Stek kycklingfilé i bitar med valfria kryddor. Förväll vitkål. Häll av vattnet och läg vitkålen i stekpannan tillsammans med den färdiga kycklingen. Blanda i en matsked pesto. Krydda. Rör om. Blanda med ruccola, mozzarella och krydda lite till.

Min bästa kladdkaka

Samma recept som förr - men här dubblat. Vilket blev dubbelt så gott eftersom det blev dubbelt så mycket hård yta och dubbelt så mycket kladd. Den är fantastisk. Jag lovar. Jag borde få ett pris!

För en dubbel sats perfekt kladdkaka behöver du:
200 gram smör
4 ägg
6 dl strösocker
Knappt 3 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1-2 msk vaniljsocker
9 msk kakao
Ev: en gnutta salt (men jag hade extrasaltat smör)

Sätt ugnen på 250-275 grader. Smält smöret i en kastrull eller i micro. Vispa ägg och socker mycket poröst. Blanda övriga ingredienser i en skål och sikta sedan i det i äggsmeten tillsammans med smöret. Rör om varsamt. Häll smeten i en smord och bröad form. Ställ in kakan i övre delen av ugnen. Sänk värmen direkt till 200 grader. Låt stå inne i 10 minuter. Flytta ner kakan till mitten av ugnen och låt stå inne i ca 15-20 minuter till. Man får passa lite eftersom det beror lite på storleken på formen. Kanterna och toppen ska vara färdiga men den ska dallra rätt rejält när man tar ut den ur ugnen. Kyl genast ned i antingen kallt skafferi, kylskåp eller frys (jag låter alltid min kylas ner snabbt en stund i frysen, så att den inte fortsätter tillagas).

Vi kan kolla på min helg lite tycker jag

Vaknar, klappar katten och dricker kaffe.
Får lite hårångest eftersom att det har börjat gå av. Men, äh. Jag sminkar mig istället, och inspekterar mitt nagellack lite närmare.
Jag åker till Stockholm och lagar mat, den blev god!
Jag visar mina vighetsskillz, de är rätt bra.
Sedan går vi inte och lägger oss utan går ut och kommer hem igen klocka 03 för att vakna upp kl 11 och äta frukost. Efter det åker jag hem.
Bra helg!

Kanelmandel

Ah, jistanes vad det har trillat in kommentarer här de senaste dagarna och jag hinner tyvärr inte svara på alla men tack så himlans för att ni ens tar er tid att kommentera!

Idag började men nya kurs och nu är jag trött men nöjd. Ikväll ska jag bara moffa i mig naturgodis (kanelmandel ♥) och läsa fina ord skrivna av Haruki Murakami. Det blir bra men resten av helgen ska jag ha roligt istället för att ta det lugnt. Det blir ännu bättre.


Ett foto i timmen, typ.

08.00 - Dricker kaffe och läser bloggar.

09.00 - Sminkar mig och lyssnar på peppig musik

10.00 - Bussen in till stan!

11.45 till 14.00 - Dricker kaffe med min kusin Vi pratar om killar, E-nummer och skämtar bort tiden.

15.00 - Köper godis på Hemmakväll. Mest surt och lakrits!

16.00 - Åker hem och lyssnar på den här: Lana Del Rey – Born To Die

17.00 - Hemma, äter middag, packar upp mina inköp och lägger mig under täcket och dör lite av utmattning.

18.00 - Känner mig lite piggare och tar en lång varm dusch och lägger mig därefter i sängen igen och där är jag kvar fortfarande. Teve hela kvällen alltså. Det är lagom när man känner sig som en rutten bananskrutt.

Äppelmuffins med ingefära

Fick lust att baka lite så jag hittade på dessa muffins. De blev jättejättegoda tycker jag. Särskilt när de svalnat ordentligt. Mums!

Äppelmuffins med knäckig ingefärstopp

Smet:
100 gram riven mandelmassa
80 gram smör
2 ägg
1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Knäckig topping:
50 gram smör
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde
1/2 dl socker
1 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
3 cm riven ingefära
En rågad nypa havssalt
1 tsk vaniljsocker

Övrigt:
Ett äpple + kanel och kardemumma

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret. Ha i det i äggsmeten. Vispa i resten av ingredienserna till en jämn smet. Häll smeten i formar. Skiva ett äpple i lagom bitar och tryck ner några bitar i smeten, krydda med kanel och kardemumma. Grädda i 10-13 minuter på 175-200 grader. Ta ut och fördela ut "knäckig topping" över varje muffins. Den gör du så här: Koka upp smör, grädde, socker och sirap. Ta bort från plattan och rör i resterande ingredienser.

Grädda sedan muffinsarna 10 minuter till på 175-200 grader.

Filmjölksbröd

Jag är värdelös på att baka bröd men filmjölksbröd med bikarbonat brukar gå bra. Ibland. Igår gick det bra. Haha. Gott blev det, nöjd blev jag.

Ps: Tänk på att det måste vara filmjölk i, för annars reser sig inte brödet. Bikarbonaten reagerar med syran i filmjölken nämligen.


Filmjölksbröd
3,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelmjöl/grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1/2 tsk salt
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1 dl russin
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
3/4 dl mörk sirap

Börja med att skålla rågkrosset. Det gjorde jag genom att hälla på lite kokhett vatten och låta det stå i några minuter för att sedan hälla av vattnet i en sil eller så. Klart.

Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, dinkelmjöl, salt, solrosfrön, linfrön och russin i en skål. Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och rågkross i en annan. Häll i vätskan bland de torra ingredienserna och rör ihop. Häll smeten i en bakplåtspapperbeklädd brödform och grädda brödet i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 55 minuter (mitt bröd var fortfarande lite ofärdigt då, så jag stängde av ugnen helt och lät brödet stå inne i 20 minuter till, med luckan lite på glänt). Ta ut brödet ur ugnen och vira in det i en handduk och låt svalna i minst fem timmar.

Pepparmynta

Dricker för tillfället varje dag minst två gånger: pepparmyntsté med honung och mjölk ♥


Måndagsfrukost

Ja, det här med aptiten har fortfarande inte riktigt löst sig & inspirationen till mat är på botten, men jag äter ju ändå förstås även om det inte är i samma kvantiteter som förr, haha. Idag åt jag kvarg utblandat med fil för extra protte och så lite musli, banan och kanel på det. Tipptopp.


I Anneli

Hoho, vet att detta är en matblogg men jag måste bara tipsa om världens roligaste serie. Har ni inte sett den har ni missat nåt! Jag har hunnit kolla igenom den tre gånger redan. Fantastisk är den. Haha.

99 pix på cdon.com!!!

Fredag den 13:e

Var igår och var för min del i alla fall inte en otursdag, snarare tvärtom. Hittade bra musik (Lana Del Rey – Video Games) som jag för tillfället lyssnar sönder - för så fungerar jag - och så fick jag dessutom VG på min sista hemtenta i A-kursen. Vilket ju var helt fantastiskt eftersom jag ärligt talat väntade mig ett IG, chock! Sedan hängde jag med bra personer hela dagen och åt asgod mat och klämde i mig en påse naturgodis. Perfekt fredag alltså, så tji fick den otursdagen!

I veckan åt jag musslor i burk. En av mina många fäblesser.

En frukost man kan äta

Fröknäcke. Keso. Inlagd strömming.


LC-frukost

Ägg, keso och majjo på ett av mina fröknäcken. Supergott.


Efterrätt/mellanmål

Kardemumma&smörstekt banan m. havssalt, kolasås och lätt vaniljglass. Gytt.


Glutenfria fröknäckisar

Ursprungsrecept från Birgitta Höglund. Jag bytte ut kokosfettet mot rapsolja och adderade dryga matskeden kokosmjöl (obs, inte malen kokos) och kanske 1/2 dl extra vatten. Sedan stoppade jag in dem i ugnen på 200 grader, och sänkte genast till 150-175 grader. Efter 40 minuter eller så tog jag ur dem ur ugnen och skar dem i bitar och sedan sänke jag värmen till 50-100 grader och satten en kniv i ugnsluckan så att de skulle "torka" snabbare, man får kolla lite.

Mina knäckisar blev riktigt krispiga och väldigt goda i alla fall och passar perfekt för de som käkar lchf eller bara inte vill knapra i sig gluten.


Norwegian wood

Ett nyårslöfte var att varje månad läsa en bok på engelska, bara för att jag aldrig gör det annars p.g.a. lat.
Januari får börja med Norweigan wood av Haruki Murakami. Jag är 40 sidor in i den och gillar den redan, så det är ju lovande i alla fall. Vid den här tiden förra året var jag jättemycket vegan, det är jag absolut inte längre. 2011 var omtumlande, men på rätt väg.


Sushi

Har inte så mycket till övers för mat numera, men idag gjorde jag lite sushi åtminstone.


Vetescones

Gott med scones tänkte jag och bakade.

Enkla vetescones
7 stycken

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk strösocker
50 gram smör
1 1/2 dl mjölk/filmjölk

Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, och strösocker. Tärna smöret och arbeta in det i mjölet till en grynig massa. Ha i mjölken och rör om lite snabbt. Klicka ner smetdegen i formar eller gör en stor. Vilket som går bra. Grädda på 220 grader i cirka 10-12 minuter.

Ananaspaj

Ananaspaj är en god paj och receptet snodde jag hämningslöst från Söta Saker. Jag halverade dock mängden socker i både fyllning och pajdeg och adderade lite hallon för att piffa till det lite. Servera med glass vet jag!

Och tack för alla fina kommentarer som trillat in här under dagarna, ni är toppen!


RSS 2.0