Lyxfrukost

Dagens frukost bestod av en mandelvåffla med grädde & lågkalorisylt (och ett lchf-bröd med smör, ost och korv, var fett hungrig ju). Jag försökte först att steka pannkakor med mandelvåffelsmeten men det gick inte alls, så jag tog den sista smeten och gjorde en våffla istället, som ju blev jättegod!


En söndagsmiddag

Fläskkarré + vitlökssmör + ugnsrostad morot + ugnsrostad lök.


Valrhona Manjari

Bästa chokladen. Jag gillar den verkligen. Den är precis som den hävdar "fresh & tangy" vilket i alla fall är någonting jag uppskattar i mörk choklad. Den är så långt ifrån bitter och sträv man kan komma och ligger på 64% i kakaohalt om jag inte missminner mig. Värt sina 55 kronor i alla fall.


Kanelmandelbräck

 
Kanelmandelbräck med mörk choklad och havssalt
100 gram Marabou mjölkchoklad
50 gram Marabou daim
50-100 gram god mörk choklad
80 gram sötmandelmandel
Kanel & havssalt

Hacka den mörka chokladen i rätt grova bitar och lägg i en skål tillsammans med sötmandeln. Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och blanda sedan ner det tillsammans med mandeln och den mörka chokladen. Bred ut chokladen över ett bakplåtspapper och strö över rikligt med kanel och några nypor havssalt. Kyl ned tills det stelnat och skär eller bryt sedan i passande bitar. ÄT.

Frukostskål

Kvarg + rysk yoghurt + varma hallon + kanel + vaniljpulver + linfrön.

SÅ JÄKLA MÄTT. Den ryska yoghurten alltså, phuu, mättande deluxe.


Lchf-lasagne

Igår hade jag över 1500 unika besökare. Helt stört. Har även fått tillökning av följare på Bloglovin' också, hej hej! Jättekul att så många kommenterar och säger fina ord. Tack!

Men nu vidare till det jag skulle skriva om. Lasagne på lchf-vis. Och jag skojar inte när jag säger att det här nog är en av de bästa lasangerna (?) jag har gjort, haha. På riktigt. Receptet på pastan (och inspiration till ostsåsen) hittade jag hos Åse på 56kilo.

LCHF-pasta:
4 ägg
1/2 dl fiberhusk
12&-ig philadelphia (fullfet går också förstås, men denna jag hade hemma)
en nypa salt

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg pösigt. Ha i fiberhusk, philadelphia och salt. Rör om. Bred ut smeten så gott det går på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och tryck ut (försökte kavla men det gick inte för mig) till papperskanterna så tunt som möjligt. Låt papprena vara kvar under gräddningen. Grädda i 10-15 minuter. Ta ut och skär i lagom bitar.

Köttfärssås:
1 gul lök
500 gram nötfärs
500 gram krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk philadelphia
Salt, peppar och chilikrydda

Hacka löken smått. Fräs i en klick smör tills gyllene. Ha i köttfärsen och stek tills färdigt. Ha i krossad tomat, pressad vitlök, köttbuljong, philadelphia och rör om. Krydda och smaka av. Låt puttra i 10-15 min på låg värme.

Ostsås:
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1/2-1 vitlöksklyfta
Stark ost efter smak (jag hade i emmentaler och allerum), Typ två dl rivet allt som allt
Salt & peppar

Koka upp grädde och creme fraiche i en kastrull. Ha i osten och rör tills det smälter. Pressa i vitlök och salta och peppra efter smak.

Varva sedan pastaplattor, köttfärssås, ostsås (jag hade i lite oregano också mellan lagrena) och toppa sedan allting med stark riven ost. Grädda på 175-200 grader i 30-45 minuter. Man får passa lite så att osten inte bränns.

Enkel och smarrig lchf-lunch

Mozzarella, pesto, ruccola och kyckling kan inte bli fel ju!

Du behöver:
En kycklingfilé
100 gram strimlad vitkål
En stor näve ruccola
1 msk pesto
50 gram mozzarella
Vitlökssalt
Svartpeppar
Havssalt

Gör så här: Stek kycklingfilé i bitar med valfria kryddor. Förväll vitkål. Häll av vattnet och läg vitkålen i stekpannan tillsammans med den färdiga kycklingen. Blanda i en matsked pesto. Krydda. Rör om. Blanda med ruccola, mozzarella och krydda lite till.

Min bästa kladdkaka

Samma recept som förr - men här dubblat. Vilket blev dubbelt så gott eftersom det blev dubbelt så mycket hård yta och dubbelt så mycket kladd. Den är fantastisk. Jag lovar. Jag borde få ett pris!

För en dubbel sats perfekt kladdkaka behöver du:
200 gram smör
4 ägg
6 dl strösocker
Knappt 3 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1-2 msk vaniljsocker
9 msk kakao
Ev: en gnutta salt (men jag hade extrasaltat smör)

Sätt ugnen på 250-275 grader. Smält smöret i en kastrull eller i micro. Vispa ägg och socker mycket poröst. Blanda övriga ingredienser i en skål och sikta sedan i det i äggsmeten tillsammans med smöret. Rör om varsamt. Häll smeten i en smord och bröad form. Ställ in kakan i övre delen av ugnen. Sänk värmen direkt till 200 grader. Låt stå inne i 10 minuter. Flytta ner kakan till mitten av ugnen och låt stå inne i ca 15-20 minuter till. Man får passa lite eftersom det beror lite på storleken på formen. Kanterna och toppen ska vara färdiga men den ska dallra rätt rejält när man tar ut den ur ugnen. Kyl genast ned i antingen kallt skafferi, kylskåp eller frys (jag låter alltid min kylas ner snabbt en stund i frysen, så att den inte fortsätter tillagas).

Äppelmuffins med ingefära

Fick lust att baka lite så jag hittade på dessa muffins. De blev jättejättegoda tycker jag. Särskilt när de svalnat ordentligt. Mums!

Äppelmuffins med knäckig ingefärstopp

Smet:
100 gram riven mandelmassa
80 gram smör
2 ägg
1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Knäckig topping:
50 gram smör
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde
1/2 dl socker
1 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
3 cm riven ingefära
En rågad nypa havssalt
1 tsk vaniljsocker

Övrigt:
Ett äpple + kanel och kardemumma

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret. Ha i det i äggsmeten. Vispa i resten av ingredienserna till en jämn smet. Häll smeten i formar. Skiva ett äpple i lagom bitar och tryck ner några bitar i smeten, krydda med kanel och kardemumma. Grädda i 10-13 minuter på 175-200 grader. Ta ut och fördela ut "knäckig topping" över varje muffins. Den gör du så här: Koka upp smör, grädde, socker och sirap. Ta bort från plattan och rör i resterande ingredienser.

Grädda sedan muffinsarna 10 minuter till på 175-200 grader.

Filmjölksbröd

Jag är värdelös på att baka bröd men filmjölksbröd med bikarbonat brukar gå bra. Ibland. Igår gick det bra. Haha. Gott blev det, nöjd blev jag.

Ps: Tänk på att det måste vara filmjölk i, för annars reser sig inte brödet. Bikarbonaten reagerar med syran i filmjölken nämligen.


Filmjölksbröd
3,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelmjöl/grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1/2 tsk salt
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1 dl russin
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
3/4 dl mörk sirap

Börja med att skålla rågkrosset. Det gjorde jag genom att hälla på lite kokhett vatten och låta det stå i några minuter för att sedan hälla av vattnet i en sil eller så. Klart.

Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, dinkelmjöl, salt, solrosfrön, linfrön och russin i en skål. Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och rågkross i en annan. Häll i vätskan bland de torra ingredienserna och rör ihop. Häll smeten i en bakplåtspapperbeklädd brödform och grädda brödet i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 55 minuter (mitt bröd var fortfarande lite ofärdigt då, så jag stängde av ugnen helt och lät brödet stå inne i 20 minuter till, med luckan lite på glänt). Ta ut brödet ur ugnen och vira in det i en handduk och låt svalna i minst fem timmar.

Pepparmynta

Dricker för tillfället varje dag minst två gånger: pepparmyntsté med honung och mjölk ♥


Måndagsfrukost

Ja, det här med aptiten har fortfarande inte riktigt löst sig & inspirationen till mat är på botten, men jag äter ju ändå förstås även om det inte är i samma kvantiteter som förr, haha. Idag åt jag kvarg utblandat med fil för extra protte och så lite musli, banan och kanel på det. Tipptopp.


En frukost man kan äta

Fröknäcke. Keso. Inlagd strömming.


LC-frukost

Ägg, keso och majjo på ett av mina fröknäcken. Supergott.


Efterrätt/mellanmål

Kardemumma&smörstekt banan m. havssalt, kolasås och lätt vaniljglass. Gytt.


Glutenfria fröknäckisar

Ursprungsrecept från Birgitta Höglund. Jag bytte ut kokosfettet mot rapsolja och adderade dryga matskeden kokosmjöl (obs, inte malen kokos) och kanske 1/2 dl extra vatten. Sedan stoppade jag in dem i ugnen på 200 grader, och sänkte genast till 150-175 grader. Efter 40 minuter eller så tog jag ur dem ur ugnen och skar dem i bitar och sedan sänke jag värmen till 50-100 grader och satten en kniv i ugnsluckan så att de skulle "torka" snabbare, man får kolla lite.

Mina knäckisar blev riktigt krispiga och väldigt goda i alla fall och passar perfekt för de som käkar lchf eller bara inte vill knapra i sig gluten.


Norwegian wood

Ett nyårslöfte var att varje månad läsa en bok på engelska, bara för att jag aldrig gör det annars p.g.a. lat.
Januari får börja med Norweigan wood av Haruki Murakami. Jag är 40 sidor in i den och gillar den redan, så det är ju lovande i alla fall. Vid den här tiden förra året var jag jättemycket vegan, det är jag absolut inte längre. 2011 var omtumlande, men på rätt väg.


RSS 2.0