Filmjölksbröd

Jag är värdelös på att baka bröd men filmjölksbröd med bikarbonat brukar gå bra. Ibland. Igår gick det bra. Haha. Gott blev det, nöjd blev jag.

Ps: Tänk på att det måste vara filmjölk i, för annars reser sig inte brödet. Bikarbonaten reagerar med syran i filmjölken nämligen.


Filmjölksbröd
3,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelmjöl/grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1/2 tsk salt
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1 dl russin
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
3/4 dl mörk sirap

Börja med att skålla rågkrosset. Det gjorde jag genom att hälla på lite kokhett vatten och låta det stå i några minuter för att sedan hälla av vattnet i en sil eller så. Klart.

Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, dinkelmjöl, salt, solrosfrön, linfrön och russin i en skål. Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och rågkross i en annan. Häll i vätskan bland de torra ingredienserna och rör ihop. Häll smeten i en bakplåtspapperbeklädd brödform och grädda brödet i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 55 minuter (mitt bröd var fortfarande lite ofärdigt då, så jag stängde av ugnen helt och lät brödet stå inne i 20 minuter till, med luckan lite på glänt). Ta ut brödet ur ugnen och vira in det i en handduk och låt svalna i minst fem timmar.
4
Katarina

Fint bröd du bakat och ser hur gott ut som helst!

Jenny

Ser jätte gott ut, jag brukar också baka bröd med bikarbonat det går så snabbt och enkelt med ett bra resultat :)

Sophie

Haha, brukar ofta baka detta och sällan misslyckas i köket men jag hade ingen aning om reaktionen med syran och inser att det kanske därför misslyckats lite här i mina experiment down under där filmjölk inte finns... Låt jakten på syra starta!

Mimi

Det där såg riktigt gott ut, det måste jag testa. Tack för en bra blogg med bra recept! :)