Majssoppa

Sommaren har varit så varm, så den här soppan har inte ätits så många gånger den förtjänar, men nu är det tid.
 
Majssoppa (för ca 3 personer, eller två st hungriga, hehe) 

450 gram majs (fryst, eller avrunnen från burk)
1/2 gul lök 
1 liten vitlöksklyfta eller 1/2 stor
Skalet från 1/2 citron (satsa på en ekologisk här) + en skvätt av saften 
2 st buljongtärningar (kyckling blir godast, men grönsaks blir också gott om man vill göra den helt vegeterisk)
1 dl vispgrädde (eller mjölkfri grädde)
ca 1 liter vatten 
Salt
Socker
Chilipulver (vanlig och med chipotlesmak)
Cayennepeppar
Svartpeppar
Hackad persilja (kan uteslutas, men ger lite extra piff) 
 
Steg 1 är att rosta majsen i ugnen. Det gör man på ca 250 grader så länge att majsen börjar bli lite brun. Alla behöver inte bli bruna, men man ska se att de flesta eller iaf över hälften är rostade i alla fall. Under tiden majsen är i ugnen hackar man lök och börjar steka den i en skvätt olja (med fördel i en kastrull) tills den också börjat få lite stekyta. När majsen är färdiga tar man ut den ur ugnen och häller i den tillsammans med den stekta löken. Därefter häller man på ca 1 liter vatten och nu kan man börja mixa soppan. I med mixern och kör tills konsistenen är slät men fortfarande lite grynig typ. Därefter låter man soppan koka upp och har i buljongtärningar och grädde (har man haft ca 1 liter vatten brukar typ 1 dl grädde bli bra, men man kan också minska på mängden vatten och ha i mer grädde istället!). Sen är det bara att krydda på tills soppan är god. Ja men sen äre ju färdigt. Mixa igen om det behövs och smaka av en sista gång och voila! Soppan är färdig.
 
Det är också gott att knapersteka bacon, halloumi, lammkorv (eller annan kryddig korv) till, men soppan är också fantastiskt helt ensam. Vi åt den dock med cheddarostmackor vid sidan av som vi haft i ugnen. Passade perfekt. Lite pressad citron på soppan innan servering är också gott. Allt är gott. Soppan är god. Mat är gott <3 
 
1