Misoramen

Är förkyld och har huvudvärk. Lägenheten är kall, kall, kall. Går omkring i kläder OCH Onesie. Är ändå kall om näsan. Blä. Hösten I love U but you're bringing me down. 
 
Misoramen fick det bli. Har inget recept men det här hade jag i i alla fall, välkommen att freestyla: 1 vitlöksklyfta, två salladslökar, några centimeter ingefära, en dutt chiliflingor, en handfull färsk shiitake, en handfull kastanjechampinjoner, typ 1,5 liter vatten, tamari (SÅ GOTT, varför har jag aldrig köpt det tidigiare?) en tesked "fond du chef" med fisksmak (så autentiskt, I KNOW) en skvätt fiskssås, en skvätt sesamolja, en skvätt worshestershiresås, en nypa salt, en nypa socker, en dutt mirin OCH två påsar "misopaste" (någon sådan där från blue dragon som man kan göra snabbmiso av). Så, det var nog det. Stekte först finhackad vitlök och salladslök i olja och hade sedan på den hackade svampen och lite riven ingefära. Sedan hade jag på vatten och allting annat tills det smakade gott och lät sjuda i typ en halvtimme. När det var redo att äta pocherade jag ägg (ett per portion) och lade i nudlar (vilka man väljer är valfritt) i buljongen som fick koka i några minuter tills de var färdiga. Sist av allt slängde jag i pak choi och japp, sedan var det färdigt! Garnerade med ägget, rostade sesamfrön, hackad salladslök och lite sriracha. YUM!
 
 
 
1

Chokladrutor

Idag bakade jag lite. Det blev chokladrutor. Typiskt bra kaka eftersom i princip alla gillar den! 
 
Chokladrutor 
50 gram smör 
1 dl varmt vatten
2 ägg
2 dl strösocker 
3 dl vetemjöl 
3 msk kakao 
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 rågat kryddmått salt
 
Glasyr
2-3 msk smält smör
en skvätt starkt kaffe (sisådär 4-5 msk eller någonting) 
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 msk kakao 
Florsocker tills det blir bra
+ Riven kokos
 
Gör så här:
Rör ihop smör, kaffe, vaniljsocker, salt och kakao. Häv på florsocker tills det blir en tjock glasyr som inte är rinnig men ändå ska gå och bre på kakan. Blir det för tjockt ha i en skvätt vatten från vattenkokaren, blir det för löst ha i mer florsocker och kakao. Bre över glasye
 
Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull eller i micron. Koka upp vatten i vattenkokare. Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, salt och bakpulver i en skål och häll sedan över det i ägg- och sockersmeten. Rör sedan försiktigt i vattnet och det smälta smöret. Klart. Smörj och bröa en liten form (ca 20x30 cm stor) och häll i smeten. Grädda i strax över 10 min eller tills kakan ser redo ut. Ta ut kakan och låt den svalna och bred sedan över glasyr och kasta över lite kokos! Klart!
 
 
2

Angående pizza

Idag gjorde vi pizza, och jag måste säga att degen från förra inlägget nog blev den bästa degen jag någonsin har gjort och den är faktiskt helt och hållet höftad från min egen eminenta hjärna, hehe. Det är verkligen värt att göra en kalljäst deg, då får man absolut bästa pizzorna. Lovar! Dessutom behöver man typ ingen kavel heller, utan man kan i princip bara trycka och dra ut degen med händerna. Då får man asbra, fluffiga kanter också.
 
När det kommer till tomatsåsen brukar jag finhacka en halv lök och steka i en redig skvätt olja tills löken börjar bli gyllene. Sedan häller jag på de billigaste passerade tomaterna man kan hitta och kokar upp tillsammans med en skvätt vatten, worcestershiresås, en rejäl nypa salt, en lika rejäl nypa socker, en pressad vitlöksklyfta och rikligt med torkad oregano. Min secret ingredient är cayennepeppar. Jag brukar ha i en lagom dutt tills såsen sticker lite på tungan. Sedan får såsen helt enkelt puttra lite på svag värme tills den tjocknat något. Då brukar den bli tipptopp!
 
Toppingen är ju helt upp till var och en men det viktigaste som ingen någonsin får glömma är att ha på osten alltså innan man lägger på alla andra ingredienser eftersom pizzan blir soggig och vattnig annars. Om man är köttätare och har skinka på pizzan så rekommenderar vi burkskinka (typ konserverad picnicbog) som man skär i strimlor själv eftersom man då kommer så nära pizzeriapizzor som möjligt i smaken. Vill man inte efterlikna pizzeriapizzor rekommenderar vi inte burkskinka. 

Gräddningstiden beror ju helt på, men jag brukar köra ugnen på högsta möjliga temperatur och låta en plåt stå inne så att den är varm när första pizzan åker på och sedan hålla koll på den (pizzan alltså) tills kanterna är frasigt bruna och toppingen guldig! Sedan äre bara att hugga in.
 
Fint va? Nu ska jag fortsätta sörpla pepsi och försöka klara ut The last of us!
 
1