Blomkålspizza med oumph och vitlökssås

Hallå!
 
Lade upp den här bilden på Instagram i eftermiddags. Det är då alltså en pizza med blomkålsbotten istället för den klassiska degbottnen. Och nää, bottnen blir inte som degbotten, det ska man inte förvänta sig, men jag tycker den blir god! Samt kul som variation eller för folk som äter lchf eller undviker gluten!
 
En rar följare bad om receptet så här kommer det! 
 
 
Till bottnen behöver du: 
1/2 blomkålshuvud
2 dl riven ost (jag blandade starkare lagrad ost och mozzarella + det fungerar även med endast 1 dl ost, men det blir godare med 2)
1 ägg
1 tsk potatiskrydda (typ aromataktigt? kan uteslutas)
lite salt
 
Gör så här: 
Riv blomkålen. Stek den på låg värme i en stekpanna en stund så att den liksom "ångas ur" och blir lite tillagad. Lägg i en bunke och låt svalna något. Rör sedan i riven ost och ett ägg. Stavmixa till en slät smet (har man ingen stavmixer struntar man i det, men jag tycker det blir lite bättre om man mixar smeten).
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper till en tunn cirkel och grädda sedan på 200 grader tills den är gyllenbrun (tar väl ca 10-15 minuter?). Då tar man ut den och har på vad man nu vill ha på. Det här hade jag idag →
Tomatsås 
Riven ost (japp, mkt ost i denna! gott!) 
Oumph skuren i mindre bitar (jag tog bibim-oumph för det var den jag hade hemma och det blev jättegott!) 
Samt chipotlechilikrydda (vilket man ju kan utesluta såklart, men jag tyckte det blev smarrigt). 
Sen gräddar man den igen tills osten smält och bubblat till sig! 

Sedan hade jag även vitlökssås till vilken jag gjorde genom att blanda ihop detta: 
1,5 dl rysk yoghurt
ca 2 msk olivolja
1 (liten) riven vitlöksklyfta
Lite salt
 
Mycket gott allt som allt! 

Veganska scones

Nu är det fredag! Jag är väldigt frånvarande pga olika anledningar men äter gör jag ju, även om jag inte bloggar. Dessa scones gjorde jag för någon vecka sedan. De blev goda och så är de helt veganska och det är ju alltid ett plus tycker jag! Vsg för helgtips! 
 
Du behöver: 
1 dl fiberhavregryn 
1 dl rågsikt
2 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
2,5 msk olja 
2 dl växtdryck eller mjölk

→ Rör ihop allt det torra. Ha i oljan och växtdryck/mjölk och rör ihop med en gaffel. Dela upp degen i några bitar eller gör en enda stor scones. Forma lite lätt med mjölade händer och lägg på en bakplåt och platta till lite. Grädda i 10-15 minuter på 200 grader varmluft. Ät direkt. 
 
 
 
 
1