Fluffigt brytbröd

Det här brödet är perfekt om man ska ha gäster, typ till julafton eller midsommar eller så. De syns inte heller sällan i amerikanska teveserier där de ofta går under benämningen "dinner rolls". Känner man sig lite dekadent penslar man dem med smält smör efter att man tagit ur dem ur ugnen. Då blir de extra goda! 
 
Du behöver: 
2 msk torrjäst
3 dl vatten 
2 dl mjölk 
40 gram smör (ca 2-3 msk) 
1 tsk salt
2 msk sirap/honung/socker
ca 12-13 dl mjöl 

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölk och vatten. Värm till ca 40 grader (eftersom man använder torrjäst måste degvätskan vara lite varmare). Blanda vätskan med torrjästen. Ha i sirapen. Blanda ner mjöl och rör om. Ha i saltet. Knåda sedan till en smidig deg. Rulla seden degen till bollar, jag fick ut 12 stycken, men gör man dem mindre får man ju ut flera! 
 
Lägg bollarna på en plåt med lite avstånd från varandra. De kommer att jäsa ihop, men det är meningen. Jäs i ca 45 minuter. Stoppa sedan in dem i ugnen på 200-225 grader i ca 15-20 minuter. Man får hålla lite koll.  

Nom nom!