Kimchi - steg för steg!

Hej igen!
 
Nu jävlar, nu blir det åka av. Ska nämligen visa er hur man gör kimchi. Denna ljuvliga koreanska skapelse som är god så in i bängen men har en aningen...pikant doft som vissa kan ha svårt för. Nog pratat, häng på nu! obs VARNING för mastodontinlägg. 
 
För att göra den vanligaste formen av kimchi behöver man salladskål. En stor eller två små. Fasta och fina, gärna så tunga som möjligt. Jag fick tag i två små. 
Steg ett är att skära kålen i bitar. Jag brukar skära i såna här långa remsor, men vet att många gör fyrkanter. Det gör man som man vill med. Sedan sköljer man av kålen så att eventuellt bös och grus försvinner. 
 
Sen behöver man salt. Utan jod. Obs viktigt viktigt. Jag tog sånt här rosa himalayasalt, det fungerar ypperligt. Sen ska man salta kålen så att den blir mer följbar. Man behöver ungefär 1 dl salt (jag använde typ 3/4 dl). Jo, det är mycket, men man sköljer bort det sen så ingen fara! 
 
Det är viktigt att saltet kommer överallt så rör om tills det har gjort det. Låt sedan stå. Hur länge beror helt på kålen, temperaturen och hur mycket salt man använt. Rör om lite då och då, typ var 20e minut. Efter en stund kommer man märka att kålen blir mjukare och sjunker ihop. Då är vi på rätt väg! 
 
Medan kålen saltas kan man börja med de andra momenten. Koka ris tillexempel. Det tar ju lite tid (är man smart gör man det här först av allt). Riset man använder sig av är antingen grötris eller sushiris. Rundkornigt ris alltså. 
 
När riset kokat färdigt tar man två dl av det och blandar med två dl vatten och mixar med en stavmixer tills konsistensen blir ungefär som filmjölk. Låt svalna. Nu kan vi hacka lite grönsaker. Det är enkelt. Det har vi gjort förr! 
 
Här är det tre morötter men jag använde bara två. Sen behöver man även 10 cm rättika, och ungefär lika mycket purjolök (eller ett knippe salladslök, det är valfritt). 
 
Ungefär såhär kan man skära! 
 
Och purjolöken sköljer man jävligt noggannt för i dessa brukar det finnas en del grus å jord. Jag använde inte riktigt hela den här biten. Sen skär man den bara i tunna skivor. Enkelt!
 
Nu är det dags att titta till kålen igen. Hej vad det går! När den sjunkit till ungefär hälften brukar den vara redo. Prova att böja en bit. Går den av direkt behöver gotta till sig lite till men går den inte av alls utan bara böjs helt och hållet har den saltats för länge. Oops. Det ska alltså fortfarande finnas lite krisp i den! Min var bra och då ska man skölja av den. Tre gånger så att allt salt försvinner. 
 
Sedan låter man den rinna av en stund och sen häller man bort vattnet som samlats i skålen och häller tillbaka kålen där i. Och nu ni, nu är det tid för smaksättningen! Den är nästan roligast att göra och det är där man gör kimchin till sin egen typ. 
 
Först behövs det här. En kvarts äpple, en tumme ingefära, ett gäng vitlöksklyftor och en hel lök. Skala allt och riv grovt på ett rivjärn eller hacka smått. Det gör ingenting att det blir lite slarvigt det ska ändå mixas snart. 
 
Typ såhär. 
 
Sen häver man i allt i samma skål som rissmeten och mixar med stavmixern igen till det är ganska jämt och fint. 
 
När det är mixat och fint och mjukt har man sedan i det som gör kimchi till kimchi, nämligen gochugaru d.v.s. koreanska chiliflingor. Mkt viktigt att det är just dessa och inte någon annan torkad chili. Eller man kan väl ha i någon annan chili - såklart - vad hindrar en liksom. Men jag tycker verkligen att en ska försöka få tag på the real deal. Finns bl.a. i burkar på ICA Maxi, i alla fall i Uppsala. Såhär ser burken ut: 
 
Och den finns där andra asiatiska saker finns. Jag brukar ha i ungefär fem matskedar. Då blir det lagom starkt för mig. Men gillar man inte starkt kan man ha i mindre och gillar man superstarkt kan man ha i mer. Det är helt upp till var och en! Tur va? 
 
Dessutom ska man ha i fisksås (fem matskedar här också). MEN det går absolut att utesluta och då blir kimchin helt vegansk! Jag har skippat fisksåsen de andra två gångerna jag gjort kimchi och det blir skitgott ändå. Ärligt talat har jag aldrig provat att ha fisksås i min kimchi, så det här blir lite av ett experiment för mig. Detta kanska failar totalt och så tar jag bort det här inlägget imorgon, hehe. Har man inte i fisksås får man ha i salt och ljus soja i smeten istället tills den smakar lagom salt. Det blir ju inte riktigt samma grej, eftersom fisksås verkligen har en särpräglad smak men det blir bra ändå, som sagt. 
 
Såhär ser smeten ut när den är färdigblandad. 
 
Sen tjoffar man ba i allt - dvs morötter, rättika, purjolök och den röda chiliröran - ner i bunken med kålen och knådar ihop försiktigt. Använd plasthandskar (eller plastpåsar på händerna) för att spara på de små tassarna (chilin e stark). 
 
Efter en stund ser det ut så här. Det ska det göra!
 
Rengör några ganska stora (glas)burkar ordentligt. Häll gärna i kokande vatten i dem för att riktigt ta kål på alla små basilusker. Låt torka och svalna innan du knölar ner kimchin i dem. 
 
Se till att det inte blir allt för mycket luftluckor i burkarna, men pressa inte heller ner kimchin för hårt. Lämna några centimeter på toppen så den får plats att jäsa - annars kommer det garanterat att jäsa över (hände mig en gång). Ett tips är också att låta burkarna stå på någon form av bricka med lite kant, då räddar man liksom upp situationen om det trots allt skulle jäsa över. 
 
och supberobs: locket får inte vara lufttätt för då finns risk för att burken exploderar. Jag tog bort gummilisten på den där burken med hasp (till vänster) då är den stängd men det finns ändå utrymme för gaserna att pysa ut lite. Ja och efter man fått ner allt i burkarna och stängt butiken ska man ju då alltså lämna burkarna i rumstemperatur i typ ett dygn så att den påbörjar sin jäsningsprocess ordentligt. Man vet att den är färdig när den börjar bilda bubblor och det börjar dofta ordentligt! Jag ska visa sedan när den är färdig! :) 
 
JA. Färdigt! Nu håller vi alla tummar för att den blir god, bra och inte förstörd!
 
To be continued......
 
 
Gochugaru - Kimchi - Salladskål