Köttfärspiroger

Hej alla hur mår ni? Jag mår sådär för jag är så himla förkyld. Kan typ inte andas ens men mat måste en ju äta ändå osv samt att jag är så himla rastlös trots att jag knappt ens kan tänka p.g.a. allt snor (hehe förlåt för tmi). 
 
Idag gjorde jag hur som helst köttfärspiroger. Det är jättenkelt och gott och allt det där. Köttfärsen går att byta ut till sojafärs, då blir de vegetariska. Byter man ut osten mot mjölkfri blir de veganska! Ah och ägget går helt klart att strunta i. Annars kan jag även rekommendera dessa friterade veganska piroger med sojafärsfyllning. De är magiska!
 
Hur som helst. Nu kör vi. 
 
Mmm! 

Du behöver: 
1. Vetedeg
2. Fyllning
3. Riven ost
4. Ägg att pensla med 
 
I min fyllning hade jag ca 600 gram köttfärs, två rivna morötter, två hackade lökar, en halv flaska heinz chilisås, en matsked tomatpuré, en slurk vatten och 1-2 dl passerade tomater. Samt kryddor förstås, typ salt och peppar, snåla inte. Eftersom den ligger omsluten i bröd kommer ju smakerna mildras något, så man kan ösa på! Börja med att steka löken och morötterna. Sen har man i färsen. Sen har man i resten av grejerna. Enkelt! 
 
Degen jag använde mig av var en vanlig vetedeg. Gör oftast såhär: 2 msk torrjäst blandas med 6 dl varmt vatten. Har i mjöl tills degen går att arbeta med (typ 12 dl), addera 1,5 tsk salt och 3 msk olja. Knåda en stund, låt jäsa 30-45 min. Sen kavlar en i det här fallet ut degen till rundlar och lägger på fyllningen. Tjohej! 
 
Sen knipsar man ihop sidorna så gott en kan och penslar med ägg och öser på riven ost. Sen ska de in i ugnen. Körde 225 grader i typ 10-15 minuter! 
 
Såhär ska de se ut!
 
Gott väl?? 
 
Smaklig spis och trevlig söndag! 
 
Köttfärs - Piroger