Ett gäng semlor varsågoda

Hallå där! Snart är det semmeldags men i vanlig ordning kan jag inte hålla mig tills själva fettisdagen. Jag smygstartade redan förra veckan med en konditorisemla och idag bakade jag egna. En lagom syssla för en sjuk men rastlös person. Det är liksom inte svårare än att göra kanelbullar och blir väldigt mycket godare än att köpa ett tvåpack från affär'n. OBS OBS OBS på att köpa hel kardemumma och inte färdigmald. Då kan man lika gärna använda damm typ :---))) Ok kanske överdriver pyttelite, men använd inte det bara, okej bra!
 
Ser väl god ut?! Har dock ingen sprits så grädden blir inte sådär snygg och piffig som på konditori, men äh! 
 
Söt vetedeg 
2 msk torrjäst
5 dl varm mjölk 
ca 12-13 dl vetemjöl
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
Lite salt
HEL kardemumma som en mortlar själv. Typ en matsked. 
 
Mandelmassefyllning
Blanda riven mandelmassa av valfri sort (eller gör själv) med mjölk tills det blir en ganska lös men inte rinnande smet. Ha i florsocker tills den blir så söt som du vill ha den. Ha gärna i vaniljsocker också. Samt en nypa salt och lite av den mortlade kardemumman. Vill man blandar man även i det som man gröper ut ur själva semmelbullen, inkråmet alltså. 
 
Gör så här: Blanda torrjästen med mjölken. Blanda i vetemjöl och sedan resten av ingredienserna. Knåda till en deg. Låt jäsa i typ 45 minuter. Baka ut till bullar. Låt jäsa typ en halvtimme. Grädda på 200 grader i ungefär 15 minuter, man får hålla lite koll, ugnar beter sig ju lite olika. De ska i alla fall bli fint bruna. Vill man penslar man med ägg eller mjölk innan men det är inte så noga. Låt bullarna svalna. Skär sedan av toppen, antingen rakt av så det blir ett runt lock eller som trekanter och ta ut lite av innankråmet och blanda med mandelmassefyllningen. Fyll sedan semlan med den och vispad grädde (gärna med lite socker i). Pudra över florsocker och ät opp! 
 
Nu fick jag huvudvärk och ska lägga mig och kolla på serier resten av kvällen! PUSS
 
 
Fettisdagen - Mandelmassa - Semlor