Vegansk kimchigryta (kimchi jjigae)

Tja alla!

Idag suger vädret och jag är bara inomhus och gör inomhusgrejer och tjurar pga pms. Kände, pga vädret mest, att jag ville ha någonting varmt och starkt till middag för att få igång kroppen liksom och har varit sugen på att prova att göra kimchi jjigae ett tag. Det är alltså en slags soppgryta med kimchi som bas! Jag tror att man traditionellt sett brukar ha en del kött i den här grytan men jag gjorde min vegansk och har dessutom förenklat receptet ganska mycket utefter vad jag hade hemma och vad jag tycker är gott. 
 
Misopasta! Jag hade den här hemma men vilken som helst fungerar. 
 
Gochujang!
 
Du behöver (för två portioner eller en jättestor portion)
ca 3 dl kimchi (vegansk eller annan) + lite spad 
1 msk rapsolja 
4 dl vatten 
1/2 gul lök 
1-2 msk misopasta
1 tsk gochujang (koreansk fermenterad chilipasta) 
1 tsk tomatpuré
1 paket tofu 
Salt efter smak
1 tsk socker
 
Tillägg nr 1: Gillar en starkt och har hemma, kör i lite gochugaru (koreanska chiliflingor) också! Min kimchi var dock rätt stark redan från början så jag hoppade det. 
Tillägg nr 2: Äter en fisksås kan en gärna ha i någon skvätt av det också, eller någon vegansk variant av detsamma. 
 
Gör så här:
Ta upp ca 3 dl kimchi ur burken. Krama ur den så gott det går i ett glas eller någonting (spara alltså spadet) och försök få upp ytterligare lite spad ur burken. Hacka kimchin grovt och gör detsamma med löken. Stek en stund i olja. Ha i vatten och kimchispad samt misopasta, gochujang, tomatpuré, socker och salt. Koka en stund. Smaka av. Skär tofun i kuber och ha i dem i grytan. Låt koka en stund till. Servera med ris! 
 
Så gott!!! 
 
 
1
Vicky

omg hjälp vad gott mata mig nuuuuu

Svar: Haha! <3<3<3
matomspunnet.blogg.se