I ♥ PIZZA

 
Idag gjorde vi pizza, och jag måste säga att degen från förra inlägget nog blev den bästa degen jag någonsin har gjort och den är faktiskt helt och hållet höftad från min egen eminenta hjärna, hehe. Det är verkligen värt att göra en kalljäst deg, då får man absolut bästa pizzorna. Lovar! Dessutom behöver man typ ingen kavel heller, utan man kan i princip bara trycka och dra ut degen med händerna. Då får man asbra, fluffiga kanter också.
 
När det kommer till tomatsåsen brukar jag finhacka en halv lök och steka i en redig skvätt olja tills löken börjar bli gyllene. Sedan häller jag på de billigaste passerade tomaterna man kan hitta och kokar upp tillsammans med en skvätt vatten, worcestershiresås, en rejäl nypa salt, en lika rejäl nypa socker, en pressad vitlöksklyfta och rikligt med torkad oregano. Min secret ingredient är cayennepeppar. Jag brukar ha i en lagom dutt tills såsen sticker lite på tungan. Sedan får såsen helt enkelt puttra lite på svag värme tills den tjocknat något. Då brukar den bli tipptopp!
 
Toppingen är ju helt upp till var och en men det viktigaste som ingen någonsin får glömma är att ha på osten först, alltså innan man lägger på alla andra ingredienser eftersom pizzan blir soggig och vattnig annars. Om man är köttätare och har skinka på pizzan så rekommenderar vi (efter min pv:s briljanta idé) burkskinka (typ konserverad picnicbog) som man skär i strimlor själv eftersom man då kommer så nära pizzeriapizzor som möjligt i smaken. Vill man inte efterlikna pizzeriapizzor rekommenderar vi inte burkskinka. 

Gräddningstiden beror ju helt på, men jag brukar köra ugnen på högsta möjliga temperatur och låta en plåt stå inne så att den är varm när första pizzan åker på och sedan hålla koll på den (pizzan alltså) tills kanterna är frasigt bruna och toppingen guldig! Sedan äre bara att hugga in.
 
 
 
Fint va? Nu ska jag fortsätta sörpla pepsi och försöka klara ut The last of us! 

Pizzadeg

 
Ingredienser:
3 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten 
1 msk strösocker
3 msk olja
8 dl mjöl och sen mer
1 1/2 tsk salt
 
Gör så här: 
Blanda torrjästen med vatten, socker och olja. 
Häll i mjölet och rör om, ha därefter i saltet. 
Dräll ut mjöl på bordet du ska knåda degen på och stjälp sedan upp degen. Häll mer på mjöl på degen och börja därefter att knåda. Degen är fortfarande ganska lös så ös på med mer mjöl vartefter du knådar tills degen blir färdig. Det tar ungefär 5-10 minuter. Sedan bör den se ungefär ut som på sista bilden i det här inlägget. Ett trix är liksom vika in kanterna på degen ett par gånger, så att den blir spänd på ytan, och sedan vända upp och ned på den så att den fina, spända ytan kommer uppåt. Då jäser den dessutom bättre. Täck degen med handduk eller plastfilm och låt jäsa i kylskåp i ett par timmar tills den rest sig till dubbel storlek. Då är den färdig att baka ut. 
 
Degen räcker till 4 st pizzor. 
 

Amandinepotatis i ugn med bläckfiskringar

 
Igår körde jag in amandinepotatis (smakar ungefär som mandelpotatis, fast och söt på något vis)i ugnen tillsammans med rapsolja, timjan, rosmarin och en rejäl nypa havssalt. Efter 15-20 min tossade jag runt rackarna lite och sedan lät jag de gå i ungefär 15 min till innan de fick komma ut och serveras med tzatziki och friterade bläckfiskringar (färdiga från frysdisken – bara att låta bli gyllene i het olja!). Tzatzikin innehöll 500 g tjockyoghurt (typ grekisk eller turkisk), en halv urkärnad gurka skuren i halvmånar så tunt man orkar, en pressad vitlöksklyfta och en nypa salt och socker efter egna smakpreferenser. Superenkelt, flott och asgott. 

Knådfritt bröd

Världens bästa och enklaste bröd. Tar en liten stund att göra, men fett värt det!
 
 
2 tsk jäst
3 1/2 dl vatten 
7 dl vetemjöl 
1 tsk salt (helst lite mer)

Blanda ihop allt i en bunke. Täck bunken med plastfilm. Låt jäsa i rumstemperatur i ca åtta timmar ställ sedan in i  kylskåp i ytterligare åtta-tio timmar. Därefter stjälper man upp degen i en väl mjölad ugnssäker form som helst ska ha ett tillhörande lock. Annars kan man väl täcka formen med folie eller någonting. Grädda därefter i ugn ca 30 minuter på 225 grader. Ta sedan av locket/folien och grädda i ytterligare 15 min. Sedan är det färdigt!

Focaccia med torkad rosmarin



För två mindre foccaciabröd eller ett stort

1/4 paket jäst
1 1/2 dl ljummet vatten 
strax under 1/2 dl olivolja 
1 1/2 msk honung
1 tsk salt
ca 3-4 dl vetemjöl (eller till en fast, smidig deg)

Samt olivolja, rosmarin och flingsalt till efter utbakningen (eller vad man nu känner för, färsk rosmarin är givetvis bättre och finare, sedan kan man även piffa till det hela med skivad vitlök, körsbärstomater o.s.v.) 
 
Blanda jäst, vatten, olivolja och honung. Ha i mjöl och knåda till en smidig deg. Ha i salt och knåda ytterligare en stund. Låt jäsa till dubbel storlek. Platta ut bröden på ett bakplåtspapper och tryck sedan djupa hål med fingrarna i dem. Häll på olivolja, flingströ på salt och rosmarin. Grädda på 175-200 grader tills gyllene (tar cirka 15 minuter eller så). 

Goda saker

Knäckebröd med jordnötssmör och banan + tinade hallon med tjockyoghurt. Goda saker hörrni. Och just det, pepparmyntsté med honung och mjölk också, för den onda halsen som verkar ha kommit för att stanna (tillsammans med det pissiga äckelvädret, lovar att det kommer vara varmt lagom till att jag börjar jobba...)
 
 
 

Havrekakor med ingefära och choklad

Jag bakade Söta sakers havrekakor. De blev sjukt goda och särskilt då jag adderade 100 gram Marabou Daim samt 1 tsk ingefära (ös på med mer ingefära för mer smak, det var lite i klenaste laget). Tog mindre än en kvart, tjugo minuter från att jag började tills att de var ute ur ugnen. Snabbaste fikat i stan kanske.


Crunchy torsdag

Naturell yoghurt. "Crunchy" med smak av äpple/kanel. Frysta lingon ♥


Ballerina Marängsviss

Hej och hå, ännu en nyhet från Göteborgskex. De ligger inte på latsidan minsann. Än har jag inte provat att doppa dem i mjölk (som det står att man ska föra för bästa smak) men jag tyckte att de var goda som de var också även om jag inte riktigt associerade till just marängsviss. I fyllningen finns "kakaopärlor" som inte direkt ger smak men en kul brytning rent texturmässigt till den annars släta krämen. Ja, en god kaka helt enkelt även om Ballerina Kladdkaka är min stående favorit i Ballerinaserien!

Uppdatering: Yep, godare att doppa!

Singoalla Cheesecake Jordgubb

Singoalla Cheesecake Jordgubb är en fin nyhet i söt förpackning. God är den absolut, men cheesecake vet jag inte om jag är villig att säga att den smakar. Den smakar sött av jordgubb helt enkelt. Personligen gillar jag Singoalla Hallon (orginalet) mer då jag gillar den där hallongelépluppen i mitten eftersom den bidrar med lite syra, vilket denna kaka saknar. Dock får den ett plus för att den är vegansk, vilket ju är fint för de som är just veganer! Kan även tänka mig att den skulle smaka fint krossad till glass och jordgubbar.
 
 

The Vermonster

Näe, ingen jag kommer köpa igen. Kanske inte ens äta upp. Alldeles för söt och menlös i min smak. Lite som Baked Alaska. Inte äcklig, men absolut ingen höjdare heller. Trist att ingen av de nya B&J'ssmakerna tilltalade mig :(


Oh my! Apple pie!

Idag provade jag en av B&J's nya smaker. Oh my! Apple pie! Den var inte så jättegod. Eller alltså, det är ju glass. Glass är ju sällan äckligt, men den blev ingen favorit om man säger så. Äppelbitarna hade lite tveksam konsistens men god smak och själva pajskalsbitarna hade bra konsistens men lite för mjäkig smak. Själva glassen smakade dessutom inte så mycket. Jag tänkte "skulle smakat gott med lite kanel i" tills jag upptäckte att kanel faktiskt stod på ingredienslistan. Trist att man inte kände av den då. Troligen inte en smak jag köper en stor burk av i alla fall.


Måndagsfrukost

Finn crisp, messmör, jordnötssmör och skivad banan.
 

Smoothiemorgon (eller förmiddag)

Efter semlan igår somnade jag som en stock och sov i elva timmar. Sedan var jag så snurrig i huvudet att jag hällde vatten på kaffebryggaren istället för i. Nu, två timmar senare var jag redo för föda. Det blev smoothie. Igen. Inte så spännande, men gott hur som helst. Denna gjord på 1 dl mjölk, dryga 1/2 dl filmjölk, typ 1 dl hallon och knappt en halv banan. Man tager det man haver alltså.


Kanelkakor

Efter att mina wasabikakor tagit slut kände jag att det var dags för ett lass till med kakor. Idag blev det en mildare klassiker, nämligen kanelkakor. Gjorda av mördeg och rullade i kanel och socker. Enklare blir det nästan inte. Receptet på mördegen hittade jag i Sju sorters kakor, och sedan halverade jag det. Här skriver jag det fullständiga receptet.

Lite kanelkakor
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Arbeta snabbt ihop till en jämn och fin deg. Låt stå svalt en stund. Rulla till bollar och rulla dem sedan i en blandning gjord på kanel och socker (måtten är nog inte så noga, jag tog 1 1/2 msk kanel i typ 2-3 msk socker för en halv sats, och då blev det över). Lägg på en plåt och tryck till dem med en gaffel. Grädda ca 10-15 minuter på 175 grader (man får passa lite, tio kanske räcker)


RSS 2.0